Hemmelig prislapp på gatefoto

Hemmelig prislapp på gatefoto

350.000 bilder viser Oslo fra gateplan. Hvor mye festen koster, vil ikke Sesam ut med.

I går ettermiddag gikk Sesam.no ut med sin siste beta-nyhet: Gatebilder. Søker du på Oslo med denne innstillingen, vil du finne at husene i selv de mest minimalistiske gater i Oslo sentrum, slik som den smale Telthusbakken, kan beskues via 360 graders foto. Også deler av Akershus er dekket av fotograferingen som er gjennomført i forbindelse med beta-lanseringen.

- Sesam Gatebilder vil revolusjonere hvordan vi nordmenn bruker digitale kart. I stedet for å se alt i fugleperspektiv eller på skrå, kan du nå ferdes gatelangs og se området i normal høyde. Vi er selvsagt svært stolte av å være de første som tilbyr denne tjenesten til nordmenn, sier produktansvarlig for kart i sesam.no, Per Eirik Marton, i en pressemelding.

- Mye jobb

Markedsdirektør i sesam.no, Hanne Norstrøm, sier til Computerworld.no at det har vært viktig for sesam.no å distansere seg fra konkurrenten og være først ute i Norge med dette. Hun legger ikke skjul på at det har vært et tidkrevende prosjekt.

- Det har vært mye jobb, både hos oss og hos Finn.no som har tatt bildene. De har kjørt rundt i en spesialbil med fotoutstyr og gps og tatt 350.000 bilder med stor tetthet, som er sydd sammen i 360 grader, sier hun.

- De har kjørt sentrumsnært tidlig om morgenen for å få med så få mennesker som mulig på bildene og latt bilen stå når det ikke har vært fotoaktuelt vær, for eksempel regnvær, sier hun.

Bildene ble tatt i sommerferien 2008, og prosjektet har blitt jobbet med periodisk ettersom Sesam først ønsket å lansere sitt 3D-kart, som kom rett før jul.

Pris hemmelig

Ifølge Norstrøm har personvern vært i fokus, og alle 350.000 bildene har blitt manuelt gjennomgått av et eksternt selskap for å sensurere ansikter, bilnummer og andre «uheldigheter» som skulle dukke opp.

- Dette prosjektet må jo ha kostet usedvanlig mye penger?

- Det kostet litt penger, men vi går ikke ut med hvor mye vi har investert med i denne løsningen.

- Slik det er nå må du klikke på en pil med musa for å gå videre. Tror du det i fremtiden kan bli mulig å bevege seg rundt som en gåtur, for eksempel med piltastene?

- Vi ser på mulighetene for det, dette er enda en beta og vi er klar over at det finnes forbedringspotensial, sier Norstrøm, som ser frem til brukernes tilbakemeldinger på betatjenesten.

Les om:

Nett-tjenester