Hemmelige planer for fildelerjakt

Hemmelige planer for fildelerjakt

Dokumenter avslører kraftige tiltak mot fildeling i USA og Europa.

Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste har fått tilgang til dokumentet som angivelig kommer fra en kilde nær forhandlingene mellom USA, EU og en rekke andre land i det som kalles Acta-avtalen.

Acta er en handelsavtale med mål om å bekjempe piratkopiering, spesielt på Internett.

Avtalearbeidet har imidlertid blitt kraftig kritisert fordi den nå har pågått i hele to år bak lukkede dører, og dermed med svært liten innsikt fra allmennheten.

ISP-ene får ansvaret

Men dokumentene som nå har lekket ut avslører planer om å gjøre internettleverandører (ISP-er) ansvarlig for piratkopiering som skjer over deres nettverk.

Norge har nylig vært gjennom en lignende sak hvor underholdningsbransjen ville at Telenor skulle stenge tilgangen til Pirate Bay, og bransjen påstod at Telenor medvirker til piratkopiering om de ikke stengte nettilgangen.

Tingretten dømte i Telenors favør. Og Tono, som frontet saken, fikk heller ikke medhold i anken. Borgarting lagmannsrett ville ikke ta saken.

Blir en slik avtale vedtatt på internasjonalt plan, betyr det at internettleverandørene må innføre tekniske løsninger som forhindrer deling i landene involvert. Lager de ikke slike løsninger, kan selskapene bli tvunget til å betale erstatning.

Slår av nettilgangen

Ifølge dokumentene Computerworld egen nyhetstjeneste sitter på, brukes som et eksempel på slik politikk, at leverandøren må forplikte seg til å slå av nettilgangen til kunder som driver ulovlig virksomhet på Internett.

Frankrike har allerede innført en lov som tvinger en ISP til å slå av nettilgangen til en kunde som driver ulovlig fildeling og som har blitt advart to ganger. Flere europeiske land vurderer nå å innføre et lignende system.

Flere personer i EU-kommisjonen sier at de føler seg ukomfortabel med hemmelighetskremmeriet rundt Acta-forhandlingene.

- Det faktum at forhandlingene holdes hemmelig skaper mistenksomhet. Vi diskuterer internt om dokumentene skal offentliggjøres eller ikke. Selv om Brüssel skulle godkjenne det, må de andre ti Acta-medlemmene være enig, sier en kilde til Computerworlds nyhetstjeneste.

Land som deltar i forhandlingene er USA, EU, Canada, Mexico, Australia, New Zealand, Korea, Singapore, Jordan, Marokko og De forente arabiske emirater.

Neste Acta-møte vil bli avholdt i april i New Zealand.

Nett-tjenester