Her er Ciscos norske videokonferanse

DX80 og DX 70 kan bringe profesjonelle videokonferanser til nye brukergrupper.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge IDC sank Ciscos salg av videokonferanseenheter med 22, 4 prosent i første kvartal i år. Også toeren i markedet, Polycom, opplevde nedgang.

Sju prosent av verdens møterom er satt opp med profesjonell videokonferanse. Det er Ciscos ambisjon at dere nye entry level-modeller vil utvide dette markedet betydelig. DX80 og 70 senker terskelen for profesjonell videokonferanse med 25-50 prosent. Mye tyder på at det vil skje. Allerede ti dager etter lanseringen forhandler de om eHelse-leveranser i størrelsesorden 60.000-70.000 terminaler i USA.

Prisbelønt design

Snorre Kjesbu, vice president og general manager i TelePresence Systems Business forteller at de nye enhetene har blitt veldig godt mottatt i markedet og alt har vunnet en rekke designpriser.

- Da Iphone kom forente den en rekke enkelterminaler for ulike formål. Noe av det samme er det vi gjør med DX 80. Det er en multifunksjonsterminal som forener videokonferanse, mobiltelefoni, en effektivberøringsskjerm, web-konferanse, whiteboard og mer til, sa Kjesbu da han demonstrerte de nye produktene i en internasjonal pressekonferanse selvsagt formidlet til en rekke lokasjoner via video.

På kommunikasjonssiden er det mye å glede seg over. DX 80 og 70 er også en Android-telefon der du kan telefonere, ha kontaktregister og alle de appene du måtte ha på din Android-mobil eller nettbrett. Cisco har valgt å gå for Android. Så langt finnes ikke løsningen for Windows Phone eller Apple IOS.

Nytt prisnivå

Prisen på DX80, som har en 23-tommers skjerm, vil bli ca. 2000 dollar. DX 70 med 14-tommers skjerm ca. 1000 dollar. Produktene er i salg i juli. Når Cisco framhever flerfunksjonalitet strekker det seg også til at du kan koble opp terminalen som en større skjerm til en laptop og styre den også fra en PC. Men i det store bildet er det berøringsfunksjonaliteten som imponerer. Både kamera, skjerm og lyd er på et elt annet nivå enn det vi opplever i rene PC-løsninger. Via såkalt kapasativ berøringsskjerm responderer terminalen lynrask på alle kommandoer. Systemet er åpent i den forstand at du via Ciscos WebEx kan kommunisere med rene browser-baserte løsninger og for eksempel Microsofts Lync.

Mye norsk innovasjon

I 2010 overtok Cisco det som var Tandberg videokonferanse. Fortsatt er hovedkontoret for denne virksomheten i Cisco i de samme lokalene vi først besøkte i 1991 på Lysaker. Den suksessen Jan Opsahl &Co skapte, er i høyeste grad bidragsyter i Ciscos samhandlingsunivers. I de nye produktene ser vi designmessig en sammensmelting av norsk og californsk design utført av Hallgrim Sagen. I hele systemuniverset spiller Ciscos bredde en stor rolle.

Om Cisco med dette makter å gjøre det for videokonferanser på høyt nivå som iPhone gjorde i mobilverden skal vi la være usagt. Trolig dreier det seg mer om å stanse nedgangen de opplevde i første kvartal av hardwarebaserte enheter. Men at vi her ser en enkel brukervennlighet og et tiltrekkende design forent med et helt nytt prisnivå er hevet over tvil.

I Bjøntegaards ånd

La det også være sagt at de to DX-terminalene ikke er det eneste i Ciscos videoinnovasjon i det siste. Blant nyvinningene er komprimeringsstandarden H.265 som halverer nødvendig båndbredde. (Også ofte omtalt som MPEG-H) Og som da Tandberg ble skapt, har evig unge Gisle Bjøntegaard vært toneangivende på det punktet. Bjøntegaard har siden han arbeidet på Televerkets Forskningsinstitutt på 80-tallet vært en pillar i utviklingen ev videokomprimering – både H.261 og H.264, før nå H.265.

En annen innovasjon som får kringkastingsselskaper til å måpe er helautomatisk kameraskifte ved hjelp av stemme- og ansiktsgjenkjenning. Med to kameraer i et konferanserom, skifter bildet automatisk mellom de to når ordet skifter.

Disse nyvinningene er en del av Ciscos Collaboration Meeting Rooms (CMR-bildet), en tjeneste som kombinerer kraften i telepresence med skalerbarheten og fleksibiliteten i WebEx.