Hollywood til kamp

Hollywood til kamp

Fem av de største filmstudioene i Hollywood krever over 400 000 dollar i erstatning fra den kinesiske filmsiden Jeebo.com.

Nettsiden skal ha solgt programvare til en internettcafé som er blitt brukt til å laste ned piratkopierte filmer.

Jeebo.com tilbyr rundt 30 000 filmer og tv-serier for nedlasting. Ifølge egne utsagn er de den største nettsiden for film i Kina. På sin egen side hevder selskapet materialet ikke er piratkopiert, men lisensiert fra rettighetshaverne som har skrevet en distribusjonsavtale med Jeebo.com.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters mener Hollywood-selskapene at dette ikke stemmer. I søksmålet krever nå Twentieth Century Fox, Walt Disney, Paramount Pictures, Columbia Pictures og Universal Studios 3,2 millioner kinesiske yan (rundt 430 000 dollar) i erstatning.

LES OGSÅ : Risikerer 24 millioner i bot

Computersweden skriver at søksmålet ikke er rettet mot selve nettstedet Jeebo.com, men programvaren som ble utviklet for internettkafeen. Saken skal opp i en domstol i Shanghai. Utfallet kan sette en standard for hvordan den amerikanske filmindustrien vil forholde seg til andre asiatiske land fremover – i forhold til rettighetsspørsmål.

Amerikanske myndigheter har tidligere tatt opp rettigheter rundt åndsverk i Verdenshandelsorganisasjon (WTO) når det gjelder piratkopiering i Asia – en virksomhet som koster Hollywood milliardinntekter hver år.

Nett-tjenester