HPs omsetning faller kraftig

HPs omsetning faller kraftig

Gamle HP-avdelinger faller nesten 30 prosent i omsetning. Kjøpet av EDS redder butikken i andre kvartal.

HP la denne uken frem omsetningtall for sitt andre kvartal som endte 30. april. Selskapet tjener fortsatt penger, og resultatene var på linje med det analytikerne hadde forventet – av en omsetning på 27,4 milliarder satt selskapet igjen med 1,7 milliarder dollar.

Salget av lagringsløsninger gikk ned med 22 prosent. Servere til mellommarkedet gikk ned med 21 prosent, mens salget av både standardservere og forretningskritiske systemer er redusert med 29 prosent.

Salget av stasjonære pc-er gikk ned med 24 prosent, bærbare gikk ned med 13 prosent og omsetningen fra selskapets skriverdivisjon falt med 23 prosent.

Men omsetningsfallet ville vært mye verre om det ikke hadde vært for HPs oppkjøp av tjenesteleverandøren Electronic Data Services (EDS) i august i fjor. Tjenestesalget er nesten doblet og omsetningen er økt med 99 prosent. Totalt utgjorde tjenester 8,5 milliarder dollar av HPs omsetning i andre kvartal.

Samtidig med at HP nå jobber med å integrere EDS i sin organisasjon skal 24 600 jobber kuttes fra tjenesteleverandørens rekker. Integrajonsprosessen ligger ifølge Mark Hurd foran skjema, og om lag halvparten av de planlagte kuttene skal allerede være gjennomført.

- Venter så lenge de kan

HP ser ellers ikke lyst på utviklingen i resten av 2009 og forventer et omsetningsfall på mellom 4 og 5 prosent. I forrige kvartal forventet selskapet at omsetningen ville gå ned med mellom 2 og 5 prosent.

I en telefonkonferanse på tirsdag sa HP-toppsjef Mark Hurd at han mener det er usannsynlig at bedriftenes innkjøpsmønster vil endre seg til det bedre i løpet av året.

- Kundene forteller oss at de venter så lenge de kan med å kjøpe. It-direktørene har fått ordre om å holde infrastrukturen gående og være kresne med nye prosjekter. Om de kan unngå nye prosjekter så gjør de det, sier han.

Selskapet leverte skuffende resulater også i forrige kvartal, med omsetningsfall i alle forretningsenheter. Hurd svarte med å innføre lønnskutt for alle ansatte i HP. Lønningene til Hurd og andre toppledere ble kuttet med henholdsvis 20 og 15 prosent. Resten av selskapets ledere gikk tilbake 10 prosent mens alle andre lønninger ble kuttet med 5 prosent.

Målet var at lønnskuttene ville bidra til at HP kunne unngå å kvitte seg med ansatte. Etter presentasjonen av førstekvartalstallene i februar skrev Mark Hurd i en melding til at han ikke tror en stor reduksjon i arbeidsstyrken er riktig for HP for øyeblikket.

LES OGSÅ: HP reddes av tjenestene, HP kutter alle lønninger