iCloud - dette må du vite

iCloud - dette må du vite

Er du i tåka hva gjelder Apples kommende skytjeneste? Her er en gjennomgang av iCloud.

Nå som det nærmer seg høstens iCloud-lansering, synes det å være et passende tidspunkt å forklare hva tjenesten er for alle som gikk glipp av Apples annonsering i juni.

Det digitale navet

For omtrent 10 år siden var tidligere Apple-sjef Steve Jobs’ store fanesak det digitale navet – «the digital hub» – der alle de små enhetene sirkulerte rundt Mac-en, som var omtrent som solen i solsystemet. Det var denne tankegangen som lå bak iTunes og at alt skulle synkroniseres mot dette programmet – på Mac eller pc. Nå er denne epoken over. Ikke fordi den var feil, men fordi den er blitt utdatert av blant annet Apples egne nye enheter som iPhone og iPad.

Nå kommer den nye epoken - med iCloud som den nye solen i solsystemet. Eller som Steve Jobs har forklart det: Nå flytter det digitale navet opp i skyen. Den nye adressen til det digitale navnet er 123 Cloud Avenue, Cloud City, Bespin...

Hva er iCloud?

iCloud er altså en nettjeneste, eller skytjeneste, som er det nye trend-ordet for internettbaserte tjenester. Kort fortalt vil iCloud-brukere kunne synkronisere musikk, bilder, apper, kalendere og dokumenter på tvers av enheter, så vel Mac og pc som iPhone og iPad. Alt skjer trådløst og automatisk.

iCloud er riktignok ikke ment som en erstatning for lokal lagring på iPhone, iPad og iPod touch. Det tjenesten gjør er å holde data synkronisert mellom en hvilken som helst Apple-enhet eller datamaskin du eier.

Hvis du for eksempel skriver et dokument i tekstbehandlings-programmet Pages på en iPad, blir det dokumentet automatisk tilgjengelig for redigering på din iPhone eller Mac, uten at du trenger å overføre filen via e-post eller usb. Tjenesten tar også vare på innstillinger, apper, hjemskjerm-oppsett, ringetoner og tekstmeldinger på din enhet, slik at all informasjonen er tilgjengelig dersom du oppgraderer eller erstatter din iPhone eller iPad. Se på det som backup-funksjonen i iTunes, bare gjennom internett i stedet.

iCloud lagrer altså alt innholdet for deg i skyen og dytter det trådløst til alle enhetene dine. Men du trenger ikke å lære deg noe nytt, for alt er integrert i appene dine og skjer automatisk.

Hvilke apper bruker iCloud?

Apples produktivitetspakke iWork – Pages, Numbers og Keynote, altså en parallell til Microsoft Office – kan synkronisere dokumenter gjennom iCloud. Kontakter, Kalender og Mail vil også bli oppdatert automatisk på tvers av flere enheter.

En av funksjonene i iCloud er Documents. Når du jobber med et tekst-, tall- eller presentasjonsdokument i Pages, Numbers eller Keynote på for eksempel en iPad, blir det automatisk lagret i skyen og dyttet ut til dine andre enheter, for eksempel til din iPhone og Mac, og gjort tilgjengelig for videre jobbing der. Apple vil gjøre denne lagringsteknologien tilgjengelig for app-utviklere gjennom Cloud Storage API, og – kanskje overraskende for noen – den blir også tilgjengelig på Windows-pc-er.

Tredjepartsapper vil nemlig også kunne bruke iCloud. Rovio kan for eksempel gjøre Angry Birds-data tilgjengelig på tvers av enheter, slik at din iPhone og iPad vil ha den samme fremdriften gjennom spillet uansett hvilken enhet du spiller på. Det er opp til utviklere å implementere disse funksjonene.

Photo Stream er en annen ny iCloud-tjeneste som synkroniserer bildene dine mellom dine iOS-enheter, Mac-er og pc-er. De 1000 siste bildene lagres på iOS-enheten, mens din Mac eller pc lagrer alle bildene som er blitt lagt inn de siste 30 dagene. På Mac er Photo Stream innebygd i iPhoto, mens det på Windows-pc-en er bildemappen som benyttes.

iCloud sørger i tillegg for å ta en sikkerhetskopi av iOS-enhetene dine, med alle dine bokmerker, dine bøker i iBooks og en masse andre data. Dermed kan din iPhone eller iPad være helt «pc-fri». I dag må du først koble din nye iPad eller iPhone til iTunes på en Mac eller Windows-pc før du får bruke den. Med iCloud kan du «gå rett på lufta», og all musikken du har kjøpt, blir lagret der.

Erstatter MobileMe

Samtidig som Apple introduserer iCloud, faser selskapet også ut sin mangeårige nettjeneste MobileMe. iCloud er på mange måter ment som en erstatter, men det finnes flere ulikheter mellom de to.

Apples MobileMe har per i dag webtilgang for e-post, kalender og kontakter samt en rekke tilleggstjenester som Find My iPhone, lagringstjenesten iDisk samt foto-gallerier. De fleste MobileMe-tjenestene består i iCloud, men enkelte fases ut. Sistnevnte gjelder iDisk, Gallery og iWeb-publisering.

Behovet for iDisk og Gallery dekkes til en viss grad opp gjennom lagringsplassen for dokumenter gjennom apper på iCloud i tillegg til den nye Photostream-tjenesten for synkronisering av bilder mellom Mac og iOS-enheter. iDisk-brukerne er spent på hvordan lagringsmulighetene blir i iCloud, og mange spekulerer nå på om de bør gå over til det plattformuavhengige Dropbox. Andre sier de vil vente og se.

Felles for de tjenestene som fases ut, er at de vil være operative frem til 30. juli 2012 - også etter at du har oppgradert din (eksisterende) MobileMe-konto til en iCloud-konto.

iCloud.com

Akkurat som MobileMe vil du få tilgang til iCloud fra nettleseren. Det er klart at Apple fremdeles beholder web-apper av iClouds kommunikasjons-tjenester som e-post, kalender og kontakter. I tillegg er det webtilgang for Find My iPhone-tjenesten, som nå også suppleres med en tilsvarende Find My Mac-funksjon. Med iCloud vil du altså kunne spore din iPhone eller Mac dersom den skulle bli stjålet.

En nyhet som tilkommer er en egen webapp for iWork - hittil er det kun mulig å synkronisere dokumenter mellom iOS-enheter. Fra iCloud-webgrensesnittet kan dokumentet i tillegg lastes ned til en Mac. Tilsvarende kan også dokumenter lastes opp til de respektive appene. De samme dokumenttypene som er støttet av Apples iWork.com-nettside for dokumentdeling fra skrivebordet er tilgjengelig.

Det skal samtidig sies at det ikke er mulig å redigere dokumentene via en nettleser. Dette er sammenfallende med Apples skystrategi der det er de forskjellige maskinvareenhetene med egne apper som er arbeidsplattformen, og ikke nettleseren slik Google har lagt opp til.

iTunes Match

Hva gjelder musikkdelen av iCloud beskrives det som «iTunes i skyen». Alt du kjøper på iTunes Store kan lastes ned til alle enhetene dine (opptil ti stykker) hvor mange ganger som helst. Med andre ord trenger du ikke lenger bry deg med å ta backup av musikken du har kjøpt fra iTunes Store.

I tillegg kommer iTunes Match. Dette går ut på at hvis du selv har rippet musikk fra dine egne musikk-cd-er og lagt låtene inn i iTunes-musikksamlingen din, kan du be iTunes Match sjekke om disse låtene allerede finnes blant musikken som Apple har tilgjengelig blant sine 18 millioner låter.

Hvis det er tilfelle, kan du få tilgang til denne musikken fra Apple til alle de iTunes-tilkoblede enhetene dine i 256 kbps-kvalitet, i AAC-format og uten kopibeskyttelse. Denne tjenesten vil koste 25 dollar i året.

Hva er gratis, og hva må kjøpes i tillegg?

Brukerne får fem gigabyte gratis lagringsplass i iCloud. Dette er mer enn det høres ut til, for all musikken du har kjøpt via iTunes teller ikke med her. Heller ikke apper, bøker eller Photo Stream-innholdet er med her.

Apple byr altså på fem gigabyte med iCloud-lagring gratis, men iTunes-musikk, apper, bøker og Photo Stream teller ikke opp mot den totalen. iCloud-lagring består av dokumenter, e-post, appdata, kamerarullen din, innstillinger og kontoinformasjon.

Ekstra lagring koster 140 kroner i året for 10 gigabyte, 280 kroner i året for 20 gigabyte og 700 kroner i året for 50 gigabyte.

Apple påstår at fem gigabyte med lagringsplass holder, men det spørs om du lagrer mange bilder og videoer i kamerarullen din, og hvor mye appdata du sikkerhetskopierer.

Det første bør være enkelt å finne ut - du kan allerede se i iTunes hvor mye data som brukes til bilder og video - men sistnevnte vil bli vanskeligere å finne ut før vi ser hvor mange utviklere som benytter seg av tjenesten.

Hvem tjenesten passer for

Folk som eier flere iOS-enheter vil dra mest nytte av iCloud, fordi den korter ned på tiden som brukes på å manuelt overføre data mellom iPhone-er, iPad-er og så videre.

Eiere av én enkelt Apple-enhet vil sette særlig pris på iClouds automatiske backupfunksjon, noe som gjør det enklere å bytte ut maskinvare enn før.

Når vil iCloud bli tilgjengelig?

iCloud kommer sammen med iOS 5 til høsten, forhåpentligvis snart. En betaversjon har vært tilgjengelig for utviklere siden juni.

Les om: