iCloud: Hva mister MobileMe-brukerne?

iCloud: Hva mister MobileMe-brukerne?

Apple med detaljer om sin nye sky-tjeneste.

Etter mye spekulasjon gir Apple oss nå detaljer for ny sky-tjeneste.

Apples online-tjeneste MobileMe vil bli faset ut samtidig som iCloud fases inn. Hva skjer?

Da Apple tidligere i år lanserte iCloud til fanfarer, var detaljene fremdeles ukjente. iCloud er en sky-basert tjeneste, men oppfører seg annerledes enn det vi er vant til fra for eksempel Googles sky.

Googles angrepsvinkel er at alt skjer i skyen - og alt kan aksesseres direkte over en nettleser (i tillegg til utvalgte apps for Android og også iOS). Apples MobileMe har per i dag web-aksess for e-post, kalender og kontakter samt en rekke tilleggstjenester som Find My iPhone, lagringstjenesten iDisk samt foto-gallerier.

Back end-tjeneste

Apples iCloud vil være mer av en back end-tjeneste som holder styr på digitalt innhold som musikk, apps og dine egne dokumenter. iCloud-tjenesten blir gratis, inkluderer e-post, kalender og kontakter - og begynner med 5 GB gratis lagringsplass (musikk og apps regnes ikke med her, så det er ganske romslig). Det vil bli anledning til å oppgradere til mer lagrinsplass mot vederlag.

En rekke av disse tjenestene fungerer altså bare i kulissene, bak din Mac og din iPhone eller iPad. Synkronisering skjer automatisk og trådløst - dette gjelder også iOS-programvareoppdatering. Du kan klippe opp kablene dine, om du vil.

Men hva med e-post, kalender, kontakter og Find My iPhone? Vil det fremdeles være anledning til å få tilgang til disse over en vanlig nettleser? Spørsmålet er blitt gjenstand for en rekke krangler på nett, blant annet mellom blogger John Gruber og tidligere Engadget-redaktør Josh Topolsky.

Nå har Apple selv gitt oss svaret i en egen side for overgangen fra MobileMe til iCloud. Linken finnes nedenfor.

Kort fortalt vil du (fremdeles) kunne aksessere e-post, kalender, kontakter og Find My iPhone over en nettleser. De fleste MobileMe-tjenestene består, men enkelte fases ut. Sistnevnte gjelder iDisk, Gallery og iWeb-publisering. Behovet for iDisk og Gallery dekkes til en viss grad opp gjennom lagringsplassen for dokumenter gjennom apps på iCloud i tillegg til den nye Photostream-tjenesten for synkronisering av bilder mellom Mac og iOS-enheter.

Men når det gjelder iWeb-publisering er det på tide å se seg om etter noe nytt. Felles for de tjenestene som fases ut, er at de vil være operative frem til 30. juli 2012 - også etter at du har oppgradert din (eksisterende) MobileMe-konto til en iCloud-konto. Så intet varer evig, med andre ord.

Via Apple

Les om: