iCloud-ryktene strømmer på

iCloud-ryktene strømmer på

Musikk-strømming og mye annet i vente fra Apple.

På mandag kommer Apple til å vise frem sin nye nettjeneste kalt iCloud sammen med neste versjon av operativsystemene til Mac samt iPhone og iPad.

LES OGSÅ:

Apple bekrefter iOS 5 og iCloud

Ingen vet helt sikkert hva slags tjenester og funksjoner iCloud vil få, men det største ryktet sier at du vil kunne strømme musikken din til alle enheter fra nettet.

Det skal mer eller mindre være bekreftet at Apple har blitt enige med de fire store plateselskapene i USA - Warner Music, EMI Music, Sony Music Group og Universal Music Group - om tjenesten.

Ifølge visse bransjeeksperter kommer iCloud til konkurrere med lagringstjenester fra Amazon og Google og la kunder strømme musikken fra sine iTunes-samlinger over internett til sine iPhone, iPad, iPod touch og datamaskiner.

Noen analytikere, blant annet Ezra Gootheil ved Technology Business Research, tror imidlertid at Apples avtaler med de store plateselskapene betyr at musikktjenesten kan bli noe mer; at de vil kunne lansere en fullverdig musikkabonnementstjeneste lik Spotify og WiMP.

Ifølge ryktene har Apple også vært i forhandlinger med produksjonsskapene i Hollywood om en lignende løsning for filmer og tv-serier, men synes å være langt mer problematisk å få til, skriver Cnet.

LES OGSÅ:

Er iCloud Apples nye tjeneste i skyen?

Mer enn bare musikk

iCloud er ventet å erstatte Apples eksisterende MobileMe-tjeneste, dermed er det duket for mer enn lagring og eventuelt strømming av musikk og film. Dagens MobileMe er nettjeneste for synkronisering av e-post, kontakter, kalender og data mellom datamaskiner og iOS-enheter som koster 99 dollar i året.

I forbindelse med forberedelsene til neste ukes store arrangement har AppleInsider fanget opp bilder av logoen til iCloud, som ser ut til å være en kombinasjon av logoene til MobileMe og iDisk samt iSync. iDisk er en filsynkroniseringstjeneste i MobileMe a la Dropbox, mens iSync er en tjeneste for å synkronisere kontakt- og kalenderopplysninger mellom datamaskin og mobiltelefon. Interessant nok forsvinner iSync fra og med Mac OS X 10.7.

iCloud vil antagelig være tett integrert med neste versjon av både Mac OS og iOS - Lion og iOS 5 - som Apple også kommer til å vise frem i neste uke. Hvor stor rolle nettjenesten kommer til å spille for de to operativsystemene, gjenstår imidlertid å se.

Gratis eller betalt?

Dagens eksisterende MobileMe har aldri fått den helt store utbredelsen, og Apple har måttet kjempe hardt for brukerne mot lignende gratistjenester fra både Google og Microsoft.

MobileMe ble lansert i midten av 2008, og fikk en relativt humpete start. Overgangen fra den tidligere .Mac-tjenesten, som bare skulle gå på et par timer, dro ut en hel dag, noe som ikke ble spesielt godt mottat av brukerne. I dagene etterpå klagde brukerne over treg synkronisering, og Apple svarte med en beklagelse og en 30-dagers utvidelse til alle kunder.

Kort tid etterpå gikk Apple-serveren ned, og rundt 1 prosent av brukernes e-postkontoer ble borte. I 11 dager var tjenesten nede. Som en respons gjorde Steve Jobs omrokkeringer internt i selskapet og overlot tjenesten til Eddy Cue, som i dag er sjef for internettjenester i selskapet.

Hvor mye Apple vil ta betalt for iCloud er ikke kjent, men analytikerne tror at deler av tjenesten ikke vil koste noe. LATimes hevder å vite at at iCloud i begynnelsen vil tilbys gratis til kunder som kjøper musikk fra iTunes Store, men at Apple siden vil kreve rundt 25 dollar i året.

LES OGSÅ:

Noe er i gjære for MobileMe

iCloud.com

Til tross for at vi vet relativt lite om hvordan iCloud vil bli, virker det som om det meste begynner å bli klart for lansering. Ifølge offentlig registreringsinformasjon er Apple nå eier av domenet iCloud.com. Så sent som tirsdag var domenet registrert på den forrige eieren, det svenske selskapet Xcerion, som tilbyr nettbaserte lagringstjenester. Byttet skjedde på onsdag.

I april ble det rapportert at Apple hadde betalt Xcerion 4,5 millioner dollar, tilsvarende 24 millioner kroner, for iCloud-domenet. Xcerion hadde flere uker før det endret navnet på tjenesten til CloudMe og registrert et nytt domene for å håndtere den tjenesten. I skrivende stund peker iCloud.com fremdeles til Xcerions nye nettsider.

De siste dagene har Apple også søkt om varemerkebeskyttelse for termen iCloud i USA og Europa.

Apples nye datasenter i North Carolina skal dessuten være klart for åpning. Apple har flere regionale datasentre, men ingen er så store som det nye senteret Apple har bygd ved den lille byen Maiden i North Carolina. Datasenteret har lenge blitt omtalt som kjernen i Apples fremtidige strategi, der de fleste tjenester leveres «fra skyen».

Tidligere i uken avslørte Apple noe overraskende navnet iCloud som sin kommende nettjeneste. Flere Apple-sjefer, deriblant Steve Jobs, kommer til å fortelle om den nye tjenesten på den kommende utviklerkonferansen WWDC som sparkes i gang klokken 19 norsk tid førstkommende mandag.

LES OGSÅ:

Apple-datasenter klart for "skyen"

Les om: