IE har ikke vært større siden 2008

IE har ikke vært større siden 2008

Internet Explorer tar markedsandeler etter at Kina kom med i tellingen.

Internet Explorer har ikke hatt større markedsandel siden 2008, viser fersk statistikk fra selskapet Net Applications.

Men vekst har en bismak for Microsoft. Endringen skjer utelukkende på grunn av nye tellemetoder i Kina, og det er utgamle versjon 6 (IE6) som står for økningen. Microsoft har forsøkt å kvitte seg med denne versjonen i flere år.

Andelen som bruker IE per utgangen av januar er 56,8 prosent. Det er første gang siden juli i fjor at IE kan notere seg for framgang. Det er også den største endringen Net Applications har sett på en måned.

Nummer to er Mozilla Firefox, som har 21,7 prosent. De er dermed satt over to år tilbake i markedsandel. Oppgangen til IE tilsvarer nesten nedgangen til Firefox.

Surfer ut i verden

Grunnen til avviket er at enkelte land har bedre statistikk enn andre. Det har betydd komplette tall fra USA, men færre i samfunn som det kinesiske.

Tidligere var andelen pc-er fra Kina beregnet som en ren andel ut fra folketall i verden. I februar tok Net Applications i bruk ferske tall fra etterretningsorganisasjonen CIA. Her ble det avdekket en sterk økning i den relative bruken av internett per innbygger. Når selv en lite prosentvis endring kommer i en befolkning på nær 1,5 milliarder innbyggere, blir effekten høy.

Tallene viste også en relativ nedgang i internettbrukere for USA, Storbritannia, Canada, Frankrike og Tyskland.

- Kina har mye større påvirkning for internettbruk enn mange aner, påpeker Vince Vizzaccaro, direktør i markedsavdelingen til Net Applications til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Firefox står sterkt i Europa. Men det hjelper lite når Europa relativt sett har en lavere andel av internettbrukere enn resten av verden.

Folk flest i Kina bruker IE6

Selv med nye tall hadde Chrome og Apple Safari en vekst i museskritt for februar. Google har nå en global markedsandel på 10,9 prosent, opp 0,2 prosentpoeng.

Net Applications er ikke villig til å gi den nye tellingsmetoden skyld for hele veksten. Men de vet ikke hvor stor effekten har vært.

- Både IE 8 og IE9 viste vekst i februar. Den framgangen kan neppe krediteres Kina. Der er IE6 den dominerende nettleseren, forklarer Vizzaccaro.

I de nye tallene viser IE6 en framgang for første gang på flere måneder. Dette er den viktigste indikatoren på at Kina spiller en viktig rolle.

Grunnlaget for tallene til Net Applications er basert på trafikktellinger fra 160 millioner unike brukere og de rundt 40.000 nettstedene som selskapet overvåker for sine kunder.

Les om:

Nett-tjenester