Ikke helt stø Win-Safari

Ikke helt stø Win-Safari

Apple har overraskende lansert en Windows-versjon av sin nettleser Safari. Foreløpig er betaen ustø.

Det var nok lanseringen av en betautgave av Apples nettleser Safari, versjon 3.0, for Windows som vakte størst oppmerksomhet utenfor den store konferansen for Mac-utviklere i San Francisco. Innenfor dørene derimot, blant tusenvis av uavhengige utviklere av Mac-programmer og -tilbehør, var oppmerksomheten heller knyttet til Leopard, den sjette oppdateringen av Apples operativsystem Mac OS X.

Mac OS X versjon 10.5 Leopard kommer i salg i oktober. Versjonen byr på rundt 300 nyheter og vil koste 1190 kroner inklusive merverdiavgift. For dette får Mac-brukerne blant annet et helt nytt brukergrensesnitt, en innebygd «tidsmaskin» for enklere sikkerhetskopiering enn noensinne, og en funksjonalitet kalt «Stacks» som skal gjøre skrivebordet ryddigere.

Under sin åpningstale på utviklerkonferansen kunngjorde for øvrig Apples toppsjef Steve Jobs at Apples første mobiltelefon, iPhone, vil kunne kjøre applikasjoner basert på Web 2.0-internettstandarder. Telefonen kommer i salg i USA 29. juni, her til lands kanskje mot slutten av året.

LES OGSÅ: Ny strategi fra Apple

«Rask Safari»

Men det er altså Safari for Windows som ser ut til å ha vakt størst oppmerksomhet utenfor utviklermiljøene. Apple skryter av hastigheten og hevder at Safari er den raskeste nettleseren for Windows, dobbelt så rask som Internet Explorer 7 og 1,6 ganger raskere enn Firefox 2.

Det er vanskelig å verifisere disse påstandene ennå, for betaversjonen av Safari for Windows er ustabil på mange pc-er, etter debattforaene på internett å dømme.

Vi har selv prøvd den på en Vista-basert pc. Programmet krasjet umiddelbart da vi prøvde å importere bokmerker fra Internet Explorer 7. Det samme skjedde da vi selv prøvde å legge til bokmerker. Også i flere andre situasjoner var det full krasj, og på en del internett-nyhetssider manglet titlene på artiklene.

Vi har også prøvd Mac-versjonen av Safari 3.0 beta, og den har så langt fungert uten krasj. Førsteinntrykket er dessuten at den er mye raskere enn forgjengeren.

Siden det dreier seg om en betaversjon, er det ikke grunn til å legge så stor vekt på Safaris Windows-problemer foreløpig. Da er det mer interessant å prøve å forstå hvorfor Apple i det hele tatt har valgt å komme med en Windows-versjon av sin nettleser. Uansett hvor god den måtte bli, er det tvilsomt om den greier å rive markedsandeler av betydning fra de etablerte nettleserne i Windows-markedet, særlig IE7.

Hensynet til iPhone?

Noen mener det er hensynet til iPhone som ligger bak. Med en etablert Windows-nettleser fra Apple vil det være mindre risiko for at det utvikles nettbaserte applikasjoner og tjenester som ikke vil fungere på iPhone, hevder noen observatører.

Paradoksalt nok gleder trofaste Mac-brukere seg over at Safari nå også kommer for Windows. De håper det vil bidra til at det blir slutt på at banker og andre instanser kjører tjenester, for eksempel nettbank, som ekskluderer Mac-brukere.

Uansett blir det spennende å se hva Apple får ut av sin Windows-Safari.

Safari 3.0 beta kan lastes ned gratis for både Windows og Mac fra www.apple.com/no/safari/. Den endelige versjonen, som også blir gratis, vil være klar i oktober.

LES OGSÅ: Tre millioner Iphone-sett klare til salg

Les om: