Ingen IE10 i Windows Vista

Ingen IE10 i Windows Vista

Microsofts vil ha kundene bort fra gamle plattformer og over på Windows 7.

Microsofts neste nettleser, Internet Explorer 10, kommer ikke til å kunne kjøre i selskapets nest ferskeste operativsystem - Windows Vista. Dette gjelder ikke bare uferdige utviklerutgaver, men også når programvaren er ferdig, bekreftet Microsoft i går, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste. IE10 vil kun kjøre på Windows 7.

Avgjørelsen betyr at Microsoft blir den første nettleserutvikleren som dropper støtte for Vista, og følger fjorårets beslutning om å ikke støtte Windows XP i IE9, som kom i fullversjon for fire uker siden.

So long, ye olde OS

I går lanserte Microsofts en forhåndsutgave av IE10, en såkalt platform preview. Når Vista-brukere forsøker å installere denne utgaven, dukker det opp en dialogboks hvor det står: ”Windows Internet Explorer Platform Preview støtter ikke operativsystem tidligere enn Windows 7”, og så avsluttes installeringsprosessen.

Den samme beskjeden får Windows XP-brukere når de forsøker å installere IE10.

- Vista-kunder har en flott nettleseropplevelse med IE9, men med byggingen av IE10 ønsker vi å fortsette å konsentrere oss om å drive frem innovasjon som bare kan skje når vi drar nytte av de stadige forbedringene i moderne operativsystemer og moderne maskinvare, skriver en talskvinne for Microsoft i en epost til Computerworlds nyhetstjeneste.

Microsoft har aggressivt fremmet tanken om at en nettleser bare er så god som operativsystemet den kjører på.

IE-sjef Dean Hachamovitch har gått så langt som til å si at rivalene – vi antar det betyr Google og Mozilla – ”vanner ut sine konstruksjonsinvesteringer ved å lage nettlesere for Mac, Linux og Windows XP”.

Vista-floppen

Ifølge analyseselskapet Net Applications hadde Windows 7 en markedsandel på 24 prosent forrige måned. Windows XP og Vista, med henholdsvis 54 og 11 prosent, hadde til sammen to tredelers markedsandel av alle operativsystemer.

Forsker hos Forrester Research, Christian Kane, sier at Microsofts beslutning ”er fornuftig”, tatt i betraktning Vistas dårlige oppslutning og gradvis minkende bruk.

Forresters tall viser at Vista aldri har hatt mer enn 15 prosents markedsandel i bedriftsmarkedet, og har falt siden toppen.

- De fleste bedrifter ser nå på Vista bare som et skritt på veien mot Windows 7, sier Kane.

- Microsoft vil ha alle over på Windows 7, og å ekskludere IE10 fra andre Windows-utgaver er en del av den strategien. Dette viser Microsofts langsiktige forpliktelse til Windows 7, sier Kane.

Andre nettleserprodusenter, særlig Firefox-utvikler Mozilla, har kritisert Microsoft for å gi opp XP, og sagt at det er fint mulig å legge til litt støtte i det gamle os-et for maskinvareakselerasjon, som er den funksjonen Microsoft sier gjorde at de droppet støtte for XP i IE9.

Forhåndsutgaven av IE10 har en matchvekt på 19 megabyte, du finner den her.

Nett-tjenester