Innfører fanestabler i Opera 11

Innfører fanestabler i Opera 11

Gammelt konsept får moderne overhaling i den nye Opera-versjonen.

Faner i brukergrensesnitt har vi hatt siden 80-tallet, men Opera var den første av de store nettleserne som plukket opp funksjonen med Opera 4 i år 2000.

Ti år etter har det ikke skjedd allverdens; alle nettleserne har fortsatt fane etter fane på en horisontal rad. Riktignok har Opera innført blant annet forhåndsvisning av fanene, men konseptet er det samme.

Dette vil Opera nå gjøre noe med. I første betaversjon av Opera 11 innfører de det de kaller "fanestabling".

Minner om Firefox 4

Tanken er å ikke bare ha flere faner, men også stabler, eller grupper, av faner. Dette gjøres ved å dra en fane inn i en annen fane.

Et eksempel: Sør-Korea og Nord-Korea ryker i tottene på hverandre i disse dager. Har du en rekke nettaviser åpne for å følge utviklingen, kan disse ligge i sin egen fanestabel. Dine mer konstruktive, jobbrelaterte aktiviteter kan legges i en annen stabel, mens dine sosiale medier kan ligge i en tredje.

Det hele minner om fanegruppene som Firefox 4 introduserer.

Skal være lettere

- Faner er en av de mest populære funksjonene i dagens nettlesere. Ettersom mange må streve med flere titalls eller hundretalls faner, trenger vi en enklere måte å styre dem på, sier produktsjef Jan Standal i Opera på deres nettsider.

- Akkurat som å stable papirer, blir det å stable faner en intuitiv måte å organisere og samle dine åpne nettsider.

Betautgaven av Opera 11 lastes ned fra Operas nettsider. Her kan du se hvordan fanestablingen fungerer i praksis:

Les om: