Internet Explorer 9 beta er lansert

Internet Explorer 9 beta er lansert

Den nye nettleseren er slankere, raskere og består syretesten.

- Nettleseren er viktig for hvordan man tenker på informasjonsteknologi i dag. Rundt 60 prosent av tiden folk bruker foran pc-en tilbringer de på web, sa Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge, under lanseringsarrangementet på Lysaker i går.

Etter flere runder med demoversjoner, har Internet Explorer 9 (IE9) nå kommet til beta-stadiet. Det vil si at nettleseren er klar til å vise hva den duger til i daglig bruk, dog er den ikke er ferdig vare foreløpig. Målet med betatesten er å hente inn brukernes første erfaringer slik at eventuelle justeringer kan gjøres før nettleseren slippes offisielt. Kall det gjerne en slags generalprøve.

- Vi slipper IE9 i en omfattende beta som vi oppfordrer flest mulig til å delta i, og komme med tilbakemeldinger til oss på, fordi vi vil lage den beste brukeropplevelsen, sier Merok.

Ny navnepolicy

Microsoft mener den nye nettleseren har en mer effektiv utforming, færre dialogbokser å klikke seg gjennom, mer intuitiv navigasjon og «mange nye funksjoner som gjør at weblesingen går raskere.»

I tillegg har nettleseren endret navn. På gårsdagens lansering og i dagens pressemelding bruker selskapet konsekvent navnet Windows Internet Explorer, i stedet for Microsoft Internet Explorer som har vært gjengs.

- Windows Internet Explorer 9 utnytter kraften til Windows med maskinvareakselerasjon for å gi brukeren applikasjonsnære opplevelser, sier Merok, som mener nettleseren som «rammen» rundt internett skal være noe som synes minst mulig.

Maskinvareakselerasjonen består i at grafikkprosessoren (GPU) skal overta flere av oppgavene fra den sentrale prosessoren (CPU), som skal gi en raskere surfeopplevelse for brukeren.

Bedre faner

Nye funksjoner inkluderer Smartscreen, som varsler om sider er rapportert som usikre, slik Mozillas Firefox har hatt en stund. Hurtiglister skal gjøre det nettopp hurtig å gå til webområder man bruker ofte uten å måtte åpne IE. Når du først har åpnet IE, skal du kunne søke rett fra adressebaren.

Brukersnittet er gjort med kompakt, og det er gjort utbedringer på fanefronten, blant annet via fargekoding. Tomme faner vises også med en oversikt over ofte besøkte nettsider. I tillegg er det gjort en iherdig jobb for å støtte webstandarder, slik som HTML5 og relaterte teknologier, som Microsoft har fått mye skryt for ettersom standardstøtten i tidligere versjoner har fått krass kritikk.

- Bakgrunnen for mange av endringene i IE9 er ut fra innsamlede erfaringer fra hvordan flere hunder millioner brukere bruker internett ved hjelp av eksisterende IE-versjoner, sier Merok.

Den utbedrede standardstøtten bekreftes også av den såkalte syretesten, Acid3-testen, som sjekker ut støtten for ulike standarder, kanskje særlig DOM-standardene. Her skårer IE9 95 av 100, som er bra, særlig sammenlignet med forgjengerne. IE8 skårer for eksempel bare 20. Til sammenligning: Firefox 3.6 skårer 94, beta 4 av versjon 4 skårer 97. Webkit-baserte nettlesere som Safari og Chrome får imidlertid full pott, og samme gjør Opera.

Ettersom IE9 er beta, har nettleseren fortsatt mulighet til å oppnå toppskår innen offisiell lansering.

Du kan laste ned betaversjonen her. Du må imidlertid kjøre en nyere utgave av Windows enn XP.

Les om:

Nett-tjenester