Internett holder stand etter skjelvet

Internett holder stand etter skjelvet

Jordskjelv og tsumami setter infrastrukturen på prøve i Japan.

Internett fikk kjørt seg i Japan fredag, etter at gigantjordskjelvet og alle følgene av den virkelig satte det moderne samfunnet på prøve. Så langt ser det ut til at Internett ble rammet i liten grad. Slik det er designet for.

- De fleste nettstedene er oppe og går. Internett er for det meste tilgjengelig og en kritisk faktor for å holde kommunikasjonskanalene oppe, skriver teknologisjef James Cowie i Renesys, et firma som analyserer internettaktivitet, i en blogg.

Ute en liten tur

Umiddelbart etter det store skjelvet fredag gikk 100 av 6.000 internettsegmenter ut av drift, men de var tilbake i løpet av få timer. Trafikken til og fra landet droppet med 25 gigabit i sekundet like etter skjelvet. Den var tilbake til normalen etter like få timer. Trafikken gjennom hovedveksleren for internettrafikk ser ut til å ha blitt forsinket rundt ti prosent i forhold til vanlig tempo siden fredag.

Effekten av jordskjelvet har imidlertid rammet internettrafikken i andre land. To undersjøiske kabler er skadd, og det rammer nettjenestene på Filippinene og i Hong Kong. Renesys advarer mot at selv om utstyr og kabler virker nå, så kan virkningene over tid og med etterskjelv føre til at de ryker de nærmeste ukene.

- Japan har bygd et tettvevd nett av nasjonale og internasjonale koplingspunkter og ruter for internett. Gevinsten av investeringen er at internett gjør det datasystemet er best til: Finne nye veier for datatrafikken rundt katastrofale skader og sikre at kommunikasjon flyter til tross for et forferdelig kaos og mye usikkerhet, poengterer Cowie.

Batteridrevet samfunn

Myndighetene i landet varslet at rullerende strømbrudd tre timer av gangen region for region skal bidra til at knappheten på elektrisk strøm avhjelpes. Jordskjelv, tsunami og ustabile atomkraftverk er årsaken.

I Tokyo-området alene er produksjonstapet 27 prosent, melder Computerworlds nyhetstjeneste. Batteridrevne enheter som mobiltelefoner og andre bærbare enheter blir kritisk følge under strømbruddene de neste ukene.

Den nærmeste it-produsenten til episenteret er Toshiba. Deres produksjon av prosessorer og bildebrikker er rammet. Sony, Panasonic og Sharp er også i området. Fabrikkene opplever strømbrudd, skader og leveringsproblemer av komponenter. Flere melder at produksjon flyttes utenlands.

Det er vanskelig å få oversikt over alle følgene av det som skjer i Japan, blant annet fordi alt ikke er over. Men det er ingen tvil om at følgene av flere katastrofer i et hypermoderne, rikt og digitalt avhengig samfunn vil bli studert med argusøyne. Andre stater vil nok endre praksis og prioriteringer i sin katastrofeberedskap.

- Hvorfor er det ikke kraftigere negativ effekt for internettrafikken etter det katastrofale skjelvet? Det vet vi ikke ennå, skriver Cowie.

Nett-tjenester