ISP tvinges til å stoppe fildeling

ISP tvinges til å stoppe fildeling

Nettleverandører har ansvaret for å blokkere ulovlig fildeling på sitt nettverk, fastslår en belgisk domstol. Dommen kan få følger for andre europeiske nettleverandører.

Den belgiske nettleverandøren Scarlet Extended blir tvunget til å installere teknologi som hindrer kundene i å dele piratkopierte musikk- og videofiler. Hvis de nekter, vil selskapet få dagbøter på 2 500 euro.

Musikkindustrien har lenge prøvd å gjøre nettleverandørene ansvarlige for fildelingen som foregår på nettverkene deres. Dette har frem til nå sjelden lykkes. Nettleverandørene argumenterer med at de leverer en tjeneste på linje med posten eller en telefonileverandør, og bør ikke tvinges til å leke på politi på nettverket.

Dommen i Brussel er basert på domstolens tolkning av EU-direktivet Information Society Directive, ofte kalt for EUs copyright-direktiv. Belgiernes avgjørelse kan derfor sette en presedens for lignende saker i Europa, ifølge platebransjeorganisasjonen IFPI.

- Domstolen har bekreftet at nettleverandører både har et juridisk ansvar og teknisk mulighet til å takle piratkopiering. Dette er en avgjørelse som vil forme myndighetenes og domstolenes politikk i andre europeiske land og ellers i verden, uttaler IFPI-leder John Kennedy, skriver IDGs nyhetstjeneste.

LES OGSÅ: Venstre vil legalisere fildeling

Nett-tjenester