Kom i gang med iCloud

Kom i gang med iCloud

Apple-skytjenesten lar deg synkronisere innhold på tvers av enheter. Slik kommer du i gang.

I løpet av de siste årene har vi blitt mer og mer avhengige av å ha dokumenter og data umiddelbart tilgjengelig uansett hvor vi er, uansett hva slags enhet vi bruker.

Tidligere har Apple eksperimert på dette området med å tilby begrensede synkroniseringstjenester. Med iCloud tar imidlertid selskapet et realt sprang inn i den digitale synkroniserings-sfæren.

Hva er iCloud?

Kort fortalt er iCloud en samling av Apples trådløse synkroniserings-, lagrings- og sikkerhetskopieringstjenester, som har som formål å holde enhetene dine - både iOS og datamaskiner med OS X Lion, Windows Vista eller Windows 7 - i synk uansett hvilken du bruker til enhver tid.

I motsetning til skylagringstjenester som Dropbox dreier ikke iCloud seg om å lagre dine enkelte filer, eller å gi deg en sentral mappe hvor du kan laste opp dokumenter for tilgang på tvers av plattformer. Apple vil at du skal slutte å måtte tenke på hvor spesifikke filer lagres, og i stedet fokusere på selve informasjonen.

iCloud kan synkronisere kontakter, kalendere, e-post og Safari-bokmerker mellom iOS-enheter og datamaskiner. Tjenesten tilbyr også dokumentlagring, fotolagring, musikksynkronisering, og mobil backup av iOS-enheter. Det er ikke alle slags type filer som lagres i iCloud. Tjenesten vil synkronisere dokumenter laget med Apples apper - Pages, Numbers og Keynote - samt tredjepartsapper med iCloud-støtte.

iCloud koster i utgangspunktet ingenting å bruke - det er gratis å registrere seg. Da får du 5 gigabyte lagringsplass inkludert som dekker e-post, dokumenter og sikkerhetskopier. Kjøpt musikk, apper, bøker og bilder teller ikke opp mot denne grensen. iCloud finnes også i versjoner med 10, 20 og 25 gigabyte lagringsplass, som koster 140, 280 respektive 700 kroner per år.

Hvordan kommer jeg i gang?

For Apple-enheter må du først oppgradere operativsystemet til de nyeste versjonene. For iOS må du installere versjon 5. For OS X må du bruke versjon 10.7.2 (Lion). Snow Leopard er ikke støttet. iCloud har også støtte for Windows Vista og Windows 7, og for at det skal fungere, må du installere et eget kontrollpanel.

Aktivering av iCloud gjør du enten via iOS, Systemvalg i OS X eller via Kontrollpanel i Windows. Hvis du ikke har en iCloud-konto, er det lett å registrere en, enten på din enhet ved oppdatering til iOS 5 eller via innstillingene, eller på din datamaskin, enten via iCloud-kontrollpanelet eller fra iCloud.com. Hvis du svitsjer fra MobileMe, må du flytte og slå sammen kontoen din via iCloud-nettsiden før du kan ta i bruk tjenesten.

Du må for øvrig ha en Apple ID for å registrere deg med iCloud. Hvis du noensinne har kjøpt noe på iTunes Store, har du allerede dette.

Oppsett av iCloud fra iOS

Hvis du bruker en iOS-enhet med iOS 5, gå til Innstillinger og trykk på iCloud. Herfra skal du kunne taste inn din Apple ID og ditt passord. Hvis du ikke har en Apple ID, kan du trykke på Få en gratis Apple ID nederst for å registrere en (PS: Det samme kan du gjøre fra datamaskinen).

Når tjenesten er aktivert, vil du bli spurt om å enten slå sammen eller erstatte dataene på din enhet. Du velger selv hva du vil gjøre, men det er antagelig lurt å slå de sammen, slik at du unngår å miste verdifull data du ikke ennå har lagret andre steder.

Du kan så velge hvilke funksjoner iCloud skal synkronisere, ved å skru svitsjene av og på i innstillingene. Du kan velge en hvilken som helst kombinasjon. For eksempel kan det være at du ikke ønsker å synkronisere bildene du tar med din iPad med din iPhone. I såfall, skru av Bildestrøm. Eller kanskje du ønsker å bruke alt i iCloud bortsett fra e-post og kalender, som du heller vil bruke Googles tjenester til. Skru i såfall av de uønskede funksjonene.

Datalagring og sikkerhetskopiering

Du kan la appene dine bruke iCloud for å synkronisere dokumenter og data på tvers av enheter. Dette kan være apper som Pages, GoodReader eller IA Writer. Bare skru funksjonen på under iCloud > Dokumenter og data. Her kan du velge at iCloud skal synke disse dataene bare over Wi-Fi, eller over både Wi-Fi og 3G. Skru av mobilnett-bruk dersom du ønsker å spare penger på mobilregningen.

Nederst i iCloud-innstillingene i iOS finnes et valg som heter Lagre og kopiere. Her kan du velge å bruke iCloud til backup. Dette i stedet for å sikkerhetskopiere via iTunes på datamaskinen. Tjenesten sikkerhetskopierer blant annet informasjon om kjøpt innhold (musikk, apper og bøker), kamerarullen, innstillinger, app-data (dokumenter, lagrede spill, og så videre), hjemskjermer, meldinger og ringetoner.

Merk deg imidlertid at sikkerhetskopier vil spise av lagringskapasiteten din. Du kan se hvor mye plass du bruker under Administrer lagringsplass. Etter den første sikkerhetskopieringen (som kan ta litt tid) vil backup tas automatisk når enheten din er koblet til et trådløst nettverk og har strømkabelen plugget i.

Når du kjøper en ny iOS-enhet, eller gjenoppretter en eksisterende, vil du enkelt kunne bruke iCloud-sikkerhetskopien for å få tilbake all data og innstillinger på iPhone-en eller iPad-en din. Du trenger altså ikke lenger å bruke iTunes for å gjøre dette.

iCloud på web

iCloud er også tilgjengelig i nettleseren (www.icloud.com), om enn i begrenset utgave. E-post, kalendere og kontakter er tilgjengelig, samt Find my iPhone, Find My Mac og iWork i skyen. Innhold som krever iTunes (apper, musikker og bøker) er ikke tilgjengelig i nettleseren. Det samme gjelder bilder.

Ta i bruk bildestrømmen

Ved å aktivere iCloud-funksjonen Bildestrøm på din iOS-enhet (Innstillinger > iCloud), blir alle bildene du tar med den enheten tilgjengelig på øvrige enheter som har funksjonen aktivert. Det vil si at hvis du tar et bilde med din iPhone, vil den bli synkronisert med din Mac, pc, iPad eller iPod touch samt Apple TV.

Fotosynkronisering er begrenset til 1000 bilder på iOS-enheter, mens alle bilder lagres på en Mac eller. På Mac-en er iPhoto eller Aperture gjeldende program å synkronisere i, og i Windows kan velge en spesifikk mappe på harddisken.

Hvis din Bildestrøm din fylles opp med uønskede bilder, kan du gå til iCloud.com og slette hele bildestrømmen (velg Account > Reset Photo Stream). Ved lansering av tjenesten var det ikke mulig å slette enkeltbilder, men Apple innførte funksjonen i iOS 5.1, som ble sluppet i begynnelsen av mars. Du kan slette enkeltbilder fra en hvilken som helst enhet, så vel iPhone og iPad som Mac eller pc.

Bildestrøm-bildene vil riktignok forsvinne for godt etter 30 dager eller etter at du har nådd grensen på 1000 bilder.

Er det noe du lurer på om iCloud som vi ikke har nevnt i denne artikkelen? Spør oss gjerne, enten ved å sende e-post eller legge igjen en kommentar i kommenterfeltet nedenfor, så skal vi prøve å svare så godt vi kan! Vi kommer til å dekke aktuelle problemstillinger ved bruk av tjenesten fremover her på Macworld.no.