Kommune-surfing - din nye hobby?

Kommune-surfing - din nye hobby?

TEST: En ny iPhone-app gir deg raskt informasjon om norske kommuner.

Kommunalia er navnet på en ny app som det norske utviklerfirmaet SoftCraft AS har fått godkjent til salg gjennom Apples App Store.

Appen er ment å skulle gi rask tilgang til kontaktinformasjon for dem som har behov for å ringe, skrive brev eller sende e-postmelding til kommunen.

I tillegg er en masse tekstinformasjon hos Wikipedia.no og kartinformasjon hos Google bare et klikk unna.

Kommune-surfing

I utgangspunktet høres kanskje både produktnavnet og innholdet i appen litt kjedelig ut, men det tok ikke lang tid før jeg grep meg selv i å sitte og surfe på kommunal informasjon fra en rekke steder jeg har vært – og følte at jeg lærte mye nytt og interessant som jeg aldri hadde hørt om.

Ikke minst opplevde jeg Wikipedia-informasjonen om de norske kommunene som er omtalt, som nyttig og interessant lesning, ganske enkelt fordi jeg fikk vite mye som jeg ikke kjente til fra før. Her er ikke bare grunnleggende fakta som beliggenhet, folketall og politisk styring, men også greie oversikter over historie, kulturelle og andre severdigheter, bedrifter og næringsliv og mye annet. Med denne appen er det fort gjort å plukke opp info som får deg til å høres enda litt mer lærd og oppdatert ut enn du egentlig er...

Men er det noe poeng å betale 21 kroner for en app som bare sørger for å sy sammen internett-informasjon som allerede i utgangspunktet er forholdsvis lett tilgjengelig? Det meste av informasjonen i denne appen ligger jo allerede tilgjengelig hos Wikipedia og Google samt på kommunenes egne nettsider.

Vårt svar på spørsmålet er: Ja, det er – eller kan i hvert fall for noen være – veldig praktisk å finne såpass mye av denne informasjonen på ett sted. Vi vil betegne appen som først og fremst en portal inn mot kommunene.

GPS-sporing

Selv om Kommunalia altså hovedsakelig sørger for å sy sammen informasjon som er tilgjengelig på ulike steder, byr appen også på en aldri så liten dose intelligent interaktivitet. Funksjonen Sporing bruker iPhone-ens geopeilingssystem – via GPS, basestasjoner og trådløse nettverk – for å finne ut hvilken kommune du befinner deg i.

Hvis du er ute på biltur og ikke trenger å kjøre navigasjonsprogrammet ditt, kan du med iPhone-en i dashbord-holderen la kommune-appen rusle og gå i stedet. Du får et pling hver gang du kjører inn i en ny kommune, og deretter kan du – eller kanskje helst en av passasjerene – lese en rekke mer eller mindre nyttig og interessant informasjon om området der dere befinner dere. Har NAFs gode, gamle veibok fått en digital konkurrent?

Om noen vil finne på å bruke appen på denne måten, er et åpent spørsmål, men muligheten er i hvert fall til stede.

Sammenligningen med NAF Veibok er kanskje ikke helt relevant, for Wikipedia-informasjonen om kommunene er jo ikke lagt opp til å følge ulike kjøreruter, og den omhandler heller ikke nødvendigvis stedsnavnene du passerer inne i en kommune utenom selve kommunesenteret. Men informasjonen du får gjennom Kommunalia kan likevel være både interessant og nyttig.

Utvikleren fremholder forøvrig at appen også kan benyttes til informasjonssøk i forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalg.

iPhone-uvennlige nettsider

Det meste av informasjonen i Kommunalia vises godt på iPhone-en, bortsett fra når man linkes direkte til kommunenes nettsider. Disse er som regel lagd for visning på stor pc-skjerm, og selv om man snur iPhone-en i landskapsmodus, er disse sidene gjerne lite lesbare på en mobiltelefonskjerm.

Dette er synd, for det er på de kommunale nettsidene man gjerne finner linker dypere inn i etatene og tjenestene hos kommunene. Den «direkte» informasjonen om kommunene i selve appen er tynn og kortfattet – bare hovedtelefonnummer, e-post- og postadresse.

I tillegg viser forsiden om hver kommune navnet på ordføreren, ordførerens partitilhørighet, kommunens areal og befolkningsstørrelse samt hvilken målform som benyttes. Alle kommunene presenteres forøvrig med sitt byvåpen.

Søk på stedsnavn kan gjøres både på kommunenavn og på fylkesnavn, som ligger i hver sine lister. Man kan også søke i kart og som sagt ved sporing.

Alle landets 430 kommuner og 19 fylker er representert i Kommunalia.

Bare på iOS foreløpig

Utvikleren har foreløpig ingen konkrete planer om å tilby appen på andre plattformer.

– Men jeg har tenkt tanken, i hvert fall hva Android angår, sier Jan Petter Nielsen hos SoftCraft AS til Macworld.no. Han antyder at han blant annet ønsker å se en konklusjon på patentstridighetene mellom Apple og Android-verdenen før han tar stilling til dette spørsmålet.

Konklusjon

21 kroner er ikke mye penger, det er vel ikke stort mer enn vi gladelig betaler for en iskrem uten å tenke på hva det koster. Men hvor mange som vil betale dette beløpet for informasjon som i utgangspunktet ligger gratis tilgjengelig på nettet, gjenstår å se.

Vi ender likevel på konklusjonen at vi anbefaler Kommunalia til alle som ønsker å oppdatere seg på både kommunal og annen informasjon om stedet de bor – og som kanskje er nysgjerrig på det samme om steder de reiser til.

Og så ønsker vi å hviske utviklerfirmaet i øret at i neste versjon kunne vi tenke oss litt mer informasjon direkte i appen om kommunale etater og tjenester på et litt dypere nivå enn bare hovedsentralbordnummeret og navnet på ordføreren.

Nett-tjenester