Lettere å lage mobil-web

Lettere å lage mobil-web

Stor oppdatering av Adobe Muse lansert.

Adobe har oppdatert sitt populære, men omstridte webdesign-program Adobe Muse til versjon 3.0.

Den viktigste forbedringen er at det nå skal være svært enkelt å lage nettbrett- og mobil-versjoner av nettstedet man har designet.

Adobe Muse inngår blant annet i Creative Cloud-abonnementet til Adobe og markedsføres som et program for designere som ønsker å lage nettsider med rene designverktøy, uten å måtte skrive kode.

Både gjennom den lange perioden da Muse var åpent tilgjengelig i beta og etterpå har det vært mye debatt om Adobes satsing på dette programmet.

Adobe har mye programvare for utviklere, men så langt har det meste vært myntet på utviklere som er godt skolert i å skrive kode. Muse er derimot myntet på brukere som i stedet har design-bakgrunn, for eksempel fra Adobe InDesign, og som vil utforme sine nettsider omtrent som de designer trykksaker i InDesign.

Ros og ris

Ifølge Adobe er programmet blitt tatt veldig godt imot av designere. 40 prosent av dem som har tatt i bruk Creative Cloud-medlemskap, har tatt med Muse blant programmene de har lastet ned fra Adobes Creative Suite 6-samling, og 30 prosent av designerne blant Creative Cloud-medlemmene sier at Muse var en viktig pådriver for at de valgte Creative Cloud.

Folk med lang erfaring i å utvikle nettløsninger har imidlertid kritisert programmet:

For det første genererer programmet «dårlig kode» som er tungrodd og dårlig strukturert, mener de. For det andre går det rett og slett ikke an å lage avansert og moderne interaktivitet på web uten å kunne skrive kode. For det tredje har det høstet kritikk fordi programmet er basert på Adobe Air-rammeverket, som anklages for å være unødvendig minnekrevende. For det fjerde mener en del erfarne web-utviklere at programmet rett og slett undergraver den kompetansen de selv har utviklet gjennom mange år. Øyner vi litt god, gammeldags profesjonskamp her?

Mens denne debatten har surret og gått på diverse nettfora, har Adobe jevnt og trutt videreutviklet Muse. I august kom det for eksempel støtte for kontaktformulerer i Muse, og allerede da betautgaven av versjon 3 var ute, ble det klart at Adobe hadde tatt utfordringen om ryddigere HTML-kode på alvor.

Førsteinntrykket

Den store nyheten nå er altså at det skal være lett å lage mobil- og nettbrettversjoner av nettsidene man arbeider med.

Hvis du oppgraderer Muse til nyeste versjon og åpner en eksisterende fil, vil du i «Plan»-visning – den som viser oversikten over sidene på nettstedet – nå ha tre ekstra faner på toppen: Desktop, Tablet og Phone. Velger du en av de to siste, vil du få opp en kopi av alle sidene i riktig format for henholdsvis nettbrett og mobil. Riktignok uten innhold, men med korrekte sidenavn og korrekt struktur.

Deretter er det enkelt å begynne å kopiere over elementer fra de «store» sidene til nettbrett- og mobil-versjonen av sidene, og tilpasse dem riktig format.

Vi har så vidt prøvd, og førsteinntrykket var at dette var enkelt og greit. Vi gjennomførte eksperimentet helt frem til nettstedet var publisert, slik at vi kunne sjekke ved å gå inn på det fra mobilen. Og ganske riktig – ved å gå til samme gamle adresse som bokmerket i nettleseren i mobilen pekte til, dukket nettstedet opp i mobiltilpasset drakt for første gang.

Når dette skrives, gjenstår det imidlertid å se hvordan løsningen fungerer med de store tabellene som er lagt inn på det gjeldende nettstedet.

Det vi heller ikke har rukket å prøve ennå, er hvordan man legger inn interaktive elementer som lysbildeshow styrt med fingerbevegelser, noe som også skal være enkelt, ifølge Adobe.

Abonnement

Adobe Muse er et program som ikke fås kjøpt på vanlig måte. Man kan abonnere på det som separat program. Hvis man binder seg for ett år, er den månedlige abonnementsprisen 150 kroner inklusive mva. Hvis man bare vil betale fra måned til måned og avslutte abonnementet når man vil, for eksempel i forbindelse med et kortvarig prosjekt, er månedsprisen 237,50 kroner.

Alternativt kan man skaffe seg programmet via et fullt Creative Cloud-abonnement til 487,50 kroner per måned. Da får man tilgang til hele Creative Suite 6 samt blant andre Muse og Acrobat Pro XI.

NB: Muse er et kryssplattformprogram som fungerer identisk på Windows- og Mac-plattformen.