Liten GPS med stort potensial

Liten GPS med stort potensial

Test: Loox N100 fra Fujitsu-Siemens er ikke større enn en harddiskbasert musikkavspiller. Noe den også kan brukes som.

FSC kaller enheten for en PNA – en personlig navigasjonsassisitent. Og 110 gram tung er det ikke mye tilleggsvekt den ni ganger seks cm store karthjelperen utgjør. Det er Samsung som leverer prosessoren på 300 MHz for systemet.

En trykkfølsom skjerm på to tommer gir GPS-funksjonalitet. Selve GPS-enheten kommer fra SiRFstar og er ikke avhengig av ekstern antenne. N100 leveres med versjon 6 av MobileNavigator fra Navigon, som er et helt greit kartprogram med GPS-støtte.

LES OGSÅ: Utmerket lommenavigator

Systemet er beregnet for mer enn bare bilnavigasjon, og FSC lover at dette også skal være nyttig til fots både i og utenfor den urbane jungelen. Det følger med kart for byer i 37 europeiske land som en del av programvaren, men det er bykart med elementære severdigheter og restauranter. Og det er bilorientert. Karter for sjø og høyfjell kommer først om Navigon finner ut at de vil støtte dette.

Om man vil ha musikkfølge til navigasjonen, støtter den integrerte spilleren MP3, AAC og WMA. Og om ikke hvitt deksel ikke passer lynne eller humør, kan denne byttes ut med frontdeksler i andre farger. Svart deksel følger med i startpakken.

I bruk

Rett ut av esken er det en liten enhet med en fantastisk skjerm og utskiftbar front, samt kabler for å koble enheten til pc, og til lading i det vanlige strømnettet og 12-voltsanlegg.

Et enkelt firefelts brukergrensesnitt gir tilgang til navigasjon, MP3-spiller, småsaker som spill og kalkulator og innstillinger av enheten. Det er med andre ord ingen lommekalenderfunksjonalitet eller e-post; dette er ren navigasjonsstøtte med noen underholdningsfunksjoner. For den som vil ha kalender og slikt er det PDAen N520 som er veien å gå.

Navigon-programvaren er ny, med oversiktlig design, og istedenfor en grønn eller gul kjip pil, er det nå en gylden pil over en halvt gjennomsiktig disk som farter over kartet. Skjermen er lys og skarp, og får fram at PDA-konkurrenten N520 fra samme produsent har en litt for dårlig skjerm.

For alle opplysninger som avstand, tid og høyde, gjør vi oppmerksom på at høydemåleren i denne GPS-en faktisk er riktig – kalibrert etter Statens Vegvesen sine høydemerker.

En GPS i Norge er antagelig bilnavigasjonsmessig mest egnet i tettbygde strøk. Men sikkerhetseffekten av en GPS er at en sjåfør får bedre informasjon om området man kjører i – for eksempel blir man mer på vakt når den uanselige avkjøringen fra riksveien fører til et digert byggefelt. Det betyr unger, sykler, fotgjengere og kjæledyr som de færreste ønsker å treffe med bilen.

Føde for magen

Nyere navigasjonsverktøy har også føde for magen, med restauranter delt inn etter type, og for hodet, med severdigheter vist fram. Og slike pauser øker trafikksikkerheten, bare innrøm det, karer! I denne versjonen av GPS-programvaren Navigon er også fartsgrensene tatt med, og det er mulig å sette enheten opp til å varsle om man kjører for fort. For oss som ser på fartsbøter som skattlegging av uoppmerksomhet er denne GPS-en rene skatteplanleggeren.

Batterilevetiden er anstendige 7,5 timer, noe som nesten holdt for en tur mellom Oslo og Trondheim uten andre strømsparetiltak enn at den ble skrudd av under matpausene. Vi fant ingen store blemmer utover at nye E6 i Melhus ikke er med i det hele, og at en ny vegbom er på plass i Lodalen ved gamle Kværner. Men det lille tettstedet Breide i Snåsa er kommet med, det var det ikke i forrige versjon av Navigon sin GPS-programvare.

Bilmonteringssettet er enkelt og solid, og enheten støtter både å stå på høykant og liggende visning. Vi misliker sterkt at den eneste måten å få fram kartet på er å starte en navigasjon – å bruke den som en ren kartviser fant vi ingen funksjon for.

Det er i det store og hele en pussig, men ikke ueffen satsing FSC prøver seg på. Den gjør jobben raskt, har en god skjerm, og har i tillegg det man trenger for vanlig turisme og til å finne fram. Vi savner muligheten til å legge inn karter for områder uten så mye bilvei, og sjøkart burde snart være kurante også for slike lommemodeller. Prisen legger seg i midtsjiktet for tilsvarende enheter, og funksjonaliteten er mer enn verdt det.

Loox N100 Personal Navigator Assistant

Funksjonalitet: 8
Oppsett: 9
Brukervennlighet:9
Pris/yteevne: 8

Pris: 2990 kroner inkl. Mva.
Distributør: Fujitsu Siemens Computers AS
Web: www.fujitsu-siemens.no

Les om: