Lynrask Opera-beta til Mac

Lynrask Opera-beta til Mac

Ny Javascript-motor i Opera 10.5 setter opp surfehastigheten.

Nylig ble Opera 10.5 lansert i betaversjon for Windows-brukere. Opera kalte den verdens raskeste nettleser, og ytelsestester gjennomført av Computerworld USA bekreftet påstanden. I alle fall når det gjelder håndtering av Javascript.

Nå har Opera også sluppet en betaversjon for Mac-brukere. Amerikanske Computerworld har gjennomført en uhøytidelig test og kom til samme konklusjon: Betaversjonen av Opera 10.5 på Mac slår samtlige konkurrenter når det gjelder å laste opp sider. Med Javscript-testen SunSpider (versjon 0.9) fikk de følgende resultater:

  • Opera 10.5 beta: 455 millisekunder
  • Google Chrome: 468 millisekunder
  • Safari 4.0.4: 494 millisekunder

I Windows er Opera 10.5-betaen 15 prosent raskere enn Safari, 20 prosent raskere enn Google Chrome, dobbelt så rask som Firefox 3.6 og ti ganger så rask som Internet Explorer 8, ifølge Computerworld USA. Årsaken til dette er en ny Javascript-motor kalt Carakan, som har et eget nytt grafikkbibliotek, Vega. Ifølge Opera er Vega tre ganger kjappere enn biblioteket som brukes i Opera 10.10.

Macworld.no har kjørt SunSpider-testen på Opera 10.5, Chrome 5 beta og Safari 4.0.4 og i våre tester kom også Opera best ut (466 ms), tett etterfulgt av Chrome 5 (468), men med Safari et stykke bak (558 ms).

Cocoa og multitouch

Opera 10.5 for Mac OS X er utviklet i Cocoa og har funksjonalitet spesielt tilpasset Mac. Den har støtte for multitouch og kunngjøringer via Growl samt en felles verktøylinje ("unified toolbar"). Nettleseren har også fått utvidet støtte for html 5 og css 3, noe som gjør det mulig å se video på Youtube uten å installere Flash.

Systemkravet for betaversjonen av Opera 10.5 er en Intel-basert Mac med Mac OS X 10.4 eller senere installert. Betaversjonen kan du laste ned her.

Nett-tjenester