Mac-tyv avslørt av Dropbox

Mac-tyv avslørt av Dropbox

Svensk politi fanget opp ip-adressen da tyven koblet seg på nettet.

Selv om den bærbare pc-en din blir stjålet, er det ikke sikkert at maskinen er borte for alltid.

Politiet på Södermalm i Stockholm forteller nå på sin Facebook-side hvordan de nylig klarte å bringe en stjålet Mac å tilbake til sin rettmessige eier, melder Macworld Sverige.

Les også:

Forskere avslørte Dropbox-svakheter

Operatøren fant eieren

Mac-en ble stjålet hos en bedrift. Da tyven koblet seg opp på nettet, kunne eieren av datamaskinen se ip-nummeret til tyven. Dette med hjelp fra skytjenesten Dropbox.

Politiet kontaktet operatøren og fikk identifisert eieren av ip-adressen, og hadde dermed nok informasjon til å gjøre en husransakelse hjemme hos den mistenkte.

Ettersom de ikke fikk kontakt med noen i leiligheten, så de seg nødt til å bryte seg inn. Den stjålne datamaskinen ble funnet i leiligheten, ifølge svenske Macworld.

Da eieren av leiligheten dukket opp på politistasjonen fortalte han at han hadde lånt ut boligen til en bekjent, som nå lå på sykehus. Politiet dro dit og avhørte mannen, som gjorde avkall på eieretten til datamaskinen.

Til slutt kunne datamaskinen leveres tilbake til sin opprinnelige eier, skriver svenske Macworld.

Å spore en stjålet maskin

Det finnes flere måter å spore datamaskinen på hvis den blir stjålet, og Dropbox er ikke det eneste alternativet.

Blant sporingsprogrammer for Mac kan vi nevne Hidden, Undercover og Prey. Med disse programmene er det blant annet mulig å ta bilder med maskinens innebygde webkamera for å se hvem som bruker den stjålne maskinen.

Har du en Mac med Lion og iCloud, kan du bruke funksjonen Find my Mac for å blant annet se hvor den er på kartet og eventuelt fjernslette dataene.

Men selv om du bruker et sporingsprogramm og/eller finner ut hvor maskinen din befinner seg, er det ingen garanti for at du får den tilbake igjen. Vi har sett flere tilfeller hvor politet ikke har hatt kapasitet til å hjelpe selv om maskinen er sporet opp.

I Sverige fikk heldigvis Mac-tyveriet en lykkelig slutt.