- Mer kreativ web med Flash Player 10

- Mer kreativ web med Flash Player 10

Adobe har lansert en gratis betaversjon av Adobe Flash Player 10 og lover mer kreativitet på web.

Avanserte filmatiske spesialeffekter kommer til å bli en del av hverdagen på web når designere og utviklere begynner å ta i bruk Adobe Flash Player 10 for fullt.

Dette er budskapet fra Adobe nå når selskapet har lagt ut en gratis betaversjon av Adobe Flash Player 10 for nedlasting.

Avanserte spesialeffekter er for så vidt ikke noe ukjent på internett i dag, men det krever gjerne spesialkompetanse å lage websider som ser ut som om de er utviklet av eksperter i Hollywood. Nå skal det bli en del av hverdagen på web.

Med verktøy som Adobe Pixel Bender skal det bli enkelt å lage avanserte webeffekter for visning i Adobe Flash Player 10, ifølge Adobe.

Adobe Pixel Bender er en verktøyløsning som kan lastes ned gratis fra Adobe Labs.

«Astro»

Adobe Flash Player 10 beta har kodenavnet «Astro». Her finner man støtte for skreddersydde filtre og effekter, 3D-omskaping og animering, nye muligheter for tekstbehandling og støtte for grafikkakseleratorer. Til sammen gjør disse nyutvinningene det mulig å forbedre brukeropplevelsen uavhengig av nettleser og operativsystem, ifølge Adobe.

Adobe gjør det nå for første gang mulig å skape egne, skreddersydde filtre og effekter som kompletterer og brukes sammen med de innebygde effektene i Flash Player. Adobe Pixel Bender er den samme løsningen som ligger til grunn for mange filtre og spesialeffekter i Adobe After Effects CS3, et kjent verktøy for å skape bevegelig grafikk og visuelle effekter for film og TV.

Flytter grensene

- De siste ti årene har Adobe med Flash Player stadig flyttet grensene for kreativitet og interaktive nettopplevelser. Adobe har en lang tradisjon for å skape nye teknikker som påvirker markedets utvikling, og vi tror at den nye betaversjonen av Flash Player 10 kommer til å legge lista enda høyere - igjen, sier Kenny Bogoe, forretningsutvikler for web hos Adobe Systems Nordic.

LES OGSÅ: 10 AIR-programmer du må teste

Den nye tekstmotoren i Adobe Flash Player 10 beta gir designere og utviklere kreative muligheter til å styre tegnsnitt og utnytte avansert typografi ved hjelp av egenskaper som anti-alias, rotasjon, ligaturer og tekstlayout samt stiltype. Adobe Flash Player 10 beta bygger på Adobes mer enn 25 års erfaring innen tekstbehandling.

Programvaren har også støtte for utvikling av applikasjoner med flere språkversjoner.

Video uten hakking

En annen ny mulighet er streaming video med variabel bite-hastighet mellom Adobe Flash Player 10 beta og kommende versjoner av Adobe Flash Media Server. Dette innebærer at bildekvaliteten kan varieres kontinuerlig for å kunne sende video uten hakk og avbrudd, selv når den tilgjengelige båndbredden stadig varierer.

Dette er et stort steg i retning av å tilby en enda bedre brukeropplevelse, hevder Adobe.

Med Adobe Flash Player 10 vil avanserte 3D-animasjoner bli en del av hverdagen på web, ifølge Adobe.

Innhold som lages for Adobe Flash Player, når i dag mer enn 98 prosent av alle maskiner med nettverksoppkobling, ifølge Adobe. Forrige versjon, Adobe Flash Player 9, som støtter høyoppløselig H.264-video, satte ny rekord ved å nå 62 prosent av markedet i løpet av tre måneder.

Mer enn tre fjerdedeler av medieforetak som sender streaming video på nettet, bruker Flash-teknologi, hevder Adobe.

Adobe Flash Player 10 beta er nå tilgjengelig gratis for nedlastning fra Adobe Labs på www.adobe.com/go/astro .

Adobe Flash Player 10 beta er tilgjengelig for operativsystemene Windows Vista, Windows XP, Windows Server 2003, Windows 2000, Mac OS X og Linux.

For å skape egne effekter for Adobe Flash Player 10 beta, er Adobe Pixel Bender Exchange tilgjengelig på: www.adobe.com/go/pixelbender .