Microsoft handler IPv4-adresser

Microsoft handler IPv4-adresser

Kjøper 666.624 adresser for 42 millioner kroner. Uninett anbefaler IPv6.

Nortel har solgt 666.624 IPv4-adresser til Microsoft. Prisen er 7,5 millioner dollar, rundt 42 millioner kroner - drøyt 60 kroner per adresse. Salget gjennomføres ved at et datterselskap av Nortel selges til Microsoft, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Verdien av ip-adresser er altså i ferd med å ta seg opp.

- Den var ny, men vi er ikke overrasket. Når en ressurs blir knapp vil det fort danne seg et marked for omsetning, sier Olav Kvittem, leder for Innovasjon og Utvikling i Uninett.

Uninett er navneautoritet for de norske .no-domenene. De har ingenting med selve ip-adressetildelingene å gjøre, det håndteres av RIPE i det europeiske området.

Les mer: Snipp-snapp-snute, IPv4 er ute

Ikke for salg, egentlig

- Nå kan ikke IPv4-adresser selges sånn uten videre. Det som er gjort i handelen i USA, er at Microsoft har kjøpt et selskap fra Nortel. Dette selskapet eier IP-adressene. Slik kan det antageligvis også gjøres i Europa. Et datterselskap får overført ip-adresseblokker og så selges datterselskapet.

Kvittem har ikke hørt om noen norske IP-eiere som har begynt noen omsetning av tildelte IPv4-blokker.

- Vi råder folk om å gå til IPv6 så snart som mulig. Der er blant annet adressene fortsatt gratis, understreker Kvittem.

Les mer: For sent med rolig migrasjon til IPv6

Alt skal ut

Den fordums telekomgiganten Nortel gikk konkurs under finanskrisen, og har solgt ut biter av sine anselige intellektuelle verdier. Blant annet ble lille Genband verdens største leverandør av VoIP-løsninger over natten etter å ha kjøpt opp virksomheten fra Nortel.

Microsoft sitt kjøp er også godkjent av bostyret. For fritt bruk er 470.000 adresser klare med en gang, mens de siste blir tilgjengelig når konkursboet har avsluttet sin behandling.

Det har vært forventet at et marked for IPv4 ville etableres etter hvert som hovedblokkene med adresser gikk tomme fra de regionale ip-autoritetene. For mange virksomheter skal kostnadene med å oppgradere en gammel infrastruktur til IPv6 veies mot hva det koster å tyne IPv4 litt til. Er virksomheten i skvis, kan IPv4 være verdt prisen.

Ubrutt mark

Toppnivåautoriteten ICANN og de regionale autoritetene leverer ut IPv4-adresseblokker til den som kan dokumentere best behov for dem. En slik invitasjon til kreative løsninger vil neppe bli ubesvart.

Den amerikanske autoriteten ARIN har begynt rasjoneringen med å kun tillate tre måneders reservasjon av adresseblokker. Om adressene ikke tas i bruk, tildeles de til noen andre. Tidligere gjaldt reservasjonen for et år av gangen.

Det er ikke klart hva Microsoft skal bruke de nyinnkjøpte adressene til. Men selskapet vant som høystbydende i konkurranse med tre andre interesserte. En prekvalifiseringsrunde viste at 80 selskaper var interessert i å kjøpe, og 14 ble ansett for å være seriøse kjøpere.

Prisen på alle adressene i IPv4-området er etter oppkjøpet verdsatt til 264 milliarder kroner. Ikke verst for noe som i den virkelige verden tilsvarer noe sånt som kartkoordinater.

Nett-tjenester