Microsoft i stjernekrig med Google

Microsoft i stjernekrig med Google

TEST: Slik er universet, sett gjennom gratisteleskopet WorldWide Telescope.

Enten du er av den utforskende typen som liker å vite eller har en lærer som insisterer – WorldWide Telescope (WWT) er et program som lar deg utforske det som befinner seg utenfor vår atmosfære, i konkurranse med Google Sky.

For å installere WorldWide Telescope kreves det at du har en pc der versjon to eller senere av Microsofts .NET-rammeverk er installert. DirectX 9.0c eller nyere utgave er også påkrevd.

I tillegg til dette stiller applikasjonen også krav til maskinens grafikkort. Det må være av nyere dato og ha minst 128 MB minne. For integrerte løsninger anbefales 256 MB grafikkminne eller mer.

Selve applikasjonen er lett å installere og kan lastes ned gratis fra programmets nettsider, worldwidetelescope.org

Et program for og utforske

Programmer som dette krever et godt designet brukergrensesnitt som er både enkelt i bruk og lett å lære seg. Vårt inntrykk er at brukergrensesnittet i WWT både er meget bra og enkel. Det minner oss om Windows Media Player 11.

Videre skal Microsoft ha ros for å ha krydret WorldWide Telescope med fyldige hjelpedialoger underveis. Det er med andre ord enkelt å få opplysninger om ting man lurer på. Bare synd at informasjon ikke er tilgjengelig på norsk. Vi tror nemlig at de aller yngste ville hatt stor glede av dette programmet.

Førsteinntrykket er at det fort blir tydelig at WorldWide Telescope er et omfattende program. Applikasjonen har mange funksjoner og vi har dessverre ikke anledning til å gå gjennom alle her. Vi har i stedet valgt de to funksjonene vi likte best. Den første er guidede turer og den andre er muligheten til å koble datastyrte teleskoper (dette krever en gratis tilleggsmodul kalt ASCOM) til pc-en.

Guidede turer gir deg en skikkelig innføring i programmet, galakser, stjerner og planeter. Er man fersk, er dette noe vi anbefaler. Da blir man bedre kjent med programmet, samtidig som man lærer mer om universet.

Skulle vanskelige ord og uttrykk dukke opp, har man alltid muligheten til å trykke på det og deretter trykke på «Research»-knappen. WWT kan da forsøke å finne artikler på flere vitenskapelige nettsteder, foruten Wikipedia.

Sist men ikke minst er det å titte gjennom et teleskop som man styrer fra WWT en fiffig funksjon. Dette er en funksjon som sikkert vil falle i smak i familier med barn. Men når det er sagt, er dette noe komplisert å sette opp.

Det er ikke bare utforskning av supernovaer WWT kan brukes til. Applikasjonen kan også brukes til å utforske planeter, inkludert vår egen. Når det gjelder sistnevnte skulle man tro at det var Microsofts Virtual Earth-motor som ble benyttet til det formålet. Men det er ikke tilfellet. Underlig nok har utviklerne bak WWT satset på å utvikle sin egen teknologi til dette formålet. Hva vitsen med dette er, kan vi ikke svare på.

Produktet er fortsatt i beta. Regn derfor med en krasj eller to, i ny og ne. De fleste feilene er ikke så alvorlige at det får hele applikasjonen til å fryse, man blir i stedet møtt av dialogbokser med kryptiske feilmeldinger.

Konklusjon

WorldWide Telescope er et vakkert program. Vi opplevde å bruke noen timer på programmet, uten å ha dårlig samvittighet. WWT er et lærerikt program og man føler ikke at man kaster bort tiden på tull og tøys. Dette er læring, men på en ytterst underholdende måte. Vi håper at programmet blir oversatt til norsk, for mange barn vil sikkert ha glede av det.

Totalt sett er WWT verken bedre eller dårligere enn Google Sky. Vi snakker i bunn og grunn om et program i samme gate, men fra to ulike produsenter. Med tiden vil sikkert Google kopiere de funksjonene som Google Sky måtte mangle, og omvendt. Som vanlig utelater vi tallkarakter når det er snakk om test av betaprogramvare.

Er man virkelig opptatt av planeter og stjerner, vil vi også anbefale gratisprogrammene Stellarium og Celestia. Dette er to gode programmer som kan tilby noe mer for den spesielt interesserte.

Fakta:
Microsoft WorldWide Telescope 2.1.81 beta
Pris: Gratis
Internett: worldwidetelescope.org