Mozilla bekrefter App Store

Mozilla bekrefter App Store

Firefox for Android og en plattform-uavhengig applikasjonsbutikk er blant selskapets planer for fremtiden.

I forrige uke kom ”State of Mozilla”-rapporten, som gir noen glimt av hva selskapet planlegger fremover. Firefox for Android er selvsagt en del av planen, og vil ifølge rapporten slippes i løpet av få måneder.

LES OGSÅ:

Prøv Firefox 4 på Android-telefonen

Noe som kanskje er mer interessant, er at selskapet bekrefter sine planer om et såkalt ”Open Web App”-økosystem, med andre ord, en plattformuavhengig applikasjonsbutikk.

Apparat-uavhengig

- Dagens applikasjonsmodell har egenskaper som truer noe av karakteristikken som har gjort nettet til en så levende plattform, særlig innenfor mobil, forklarer Mozilla i rapporten.

- Applikasjoner er ofte låst til både apparat og plattform. Informasjon vi lager i én applikasjon blir sittende fast i den applikasjonen eller på den plattformen. Man greier ikke å sammenslå noe på en helhetlig måte slik man kan på nettet. Applikasjonsrelatert informasjon er generelt ikke lenkbar eller søkbar. I tillegg må utviklere ofte be om tillatelse fra en eller flere portvoktere for å nå ut til folk - fra nettverksoperatøren, apparatprodusenten, ”butikk”-operatøren, osv. På samme måte må forbrukerne gå igjennom disse filtrene for å få tilgang til ny funksjonalitet.

For å rydde slike problemer av veien, har Mozilla designet en prototype på et ”Open Web App”-økosystem, som inkluderer systemdesign, teknisk dokumentasjon og eksempler på hvordan et slikt system vil se ut og fungere. Denne videoen på YouTube forklarer systemet ytterligere.

HTML5, CSS og Javascript

Google jobber som kjent med sin egen Chrome Web Store, åpenbart inspirert av suksessen til Apples App Store. Mozilla nevnte også lignende planer i mai i år.

LES OGSÅ:

Chrome Web Store nærmere lansering

- Å støtte webutviklere i deres arbeid med å lage nettsteder og applikasjoner som ikke er bundet til en spesifikk nettleser og som virker på tvers av nettet, er kjernen i Mozillas allmennyttige filosofi, skrev Mozilla i mai.

En åpen applikasjonsbutikk bør derfor ”bare inneholde nettapplikasjoner basert på HTML5, CSS, Javascript og andre utbredte åpne standarder i moderne nettlesere, for å unngå problemer med samhandling og fastlåsing”, forklarer Mozilla.

For mange apps?

Applikasjonsbutikker er blitt en allment utbredt del av internett; i tillegg til Apples velkjente App Store og de planlagte butikkene fra Google og Mozilla, finnes også applikasjonsbutikker fra RIM for BlackBerry og fra Microsoft for Windows Phone 7, i tillegg til en rekke små og uavhengige applikasjonsbutikker. Samt Apples Mac App Store for stasjonærmaskiner og Googles utvalg for Google TV, for å nevne noen.

LES OGSÅ:

Ny App Store fra Asus

Det er imidlertid få som kan skryte av den samme forpliktelsen Mozilla viser i forhold til åpenhet og åpne standarder som HTML, CSS og JavaScript, og en plattformuavhengig applikasjonsbutikk kan være akkurat det vi trenger.