Mozilla vil droppe Tiger-støtte

Mozilla vil droppe Tiger-støtte

Neste versjon av Firefox vil trolig ikke fungere på fem år gamle Mac OS X 10.4.

Rundt 6 millioner Mac-brukere bruker Firefox som nettleser i stedet for Safari, som følger med som standard i Apples operativsystem. Av disse bruker nesten hver fjerde person Mac OS X 10.4, også kjent som Tiger.

Mac OS X 10.4 ble lansert i april 2005. Tiger ble etterfulgt av Mac OS X Leopard i oktober 2007, noe som gjør Tiger til den lengstkjørende versjonen av Mac OS X, ifølge Wikipedia.

Tross den høye andelen Tiger-brukere vurderer imidlertid utviklerne hos Mozilla nå å fjerne støtten for 10.4 i neste versjon av Firefox, det som trolig Firefox 4.0.

Det første steget ble tatt i september i fjor, da Firefox stanset all støtte for Tiger-brukere, ifølge Macworlds internasjonale nyhetstjeneste. Koden ble imidlertid værende igjen.

Den videre planen er at versjon 1.9.3 av layout-motoren Gecko skal renses helt fra den koden som trengs for å kjøre Firefox under Mac OS X 10.4.

Følger i Apples fotspor

Med tanke på at Apple har sluttet å slippe sikkerhetsoppdateringer til Tiger (den siste kom i september 2009), er det kanskje ikke så rart at Mozilla ønsker å droppe støtten for den gamle OS-versjonen. På diskusjonsforumet mozilla.dev.planning går debatten heftig for seg.

- Mye har forandret seg siden Mac OS X 10.4 ble lansert i 2005. Vi ønsker å benytte oss av mer moderne teknologi inn mot Mac OS X og støtte for 10.4 er et hinder vi har måttet bruke mye tid og krefter på. Hverken Chrome eller Safari behøver å bry seg om dette, forklarer Mac-utvikler i Mozilla, Josh Aas, i debattinnlegg.

Selv om de fleste av forumbrukerne ser ut til å forstå Mozillas frustrasjon, er det noen som er skeptiske.

- Det er ikke nødvendig å gjøre dette; det er en kortsiktig plan for å unngå støtte for godt over en million brukere som fortsatt kjører 10.4 av ulike årsaker, som for eksempel at de ikke har råd til å oppgradere utstyret, at 10.5 og 10.6 fjerner eller ødelegger funksjoner som fungerer perfekt i 10.4, at en oppgradering vil føre til at de må kjøpe nye versjoner av programvare som fungerer fint under 10.4 eller at mange folk synes både 10.5 og 10.6 er elendig, skriver en motstander.

Mozilla understreker at Firefox 3.6.x kommer til å leve i minst et år til, så enn så lenge sitter Tiger-brukerne trygt.

Les om: