Nå bruker halvparten HTML5

Undersøkelse viser at den nye webstandarden er godt på vei inn på norske nettsteder. Det får designerne til å juble.

Publisert Sist oppdatert

Designbyrået Netlife Research er naturlig nok interessert i ny webteknologi og nye standarder. Selskapet har også satt seg som mål å ta tempen på teknologibruken på norske nettsteder.

Derfor har de nylig gjennomført en undersøkelse om HTML5, og er positivt overrasket over hvor mange som allerede har tatt den nye standarden i bruk. HTML5 inneholder store og små forbedringer sammenlignet med sine forgjengere, som webrådgiver Audun Rundberg i Netlife Research påpeker:

- Avspilling av lyd og video blir mer standardisert. Dokumenter blir semantisk rikere ved bruk av tagger som <nav> og <section>. Skjema blir enklere å fylle ut, blant annet fordi telefonen automatisk velger tall-tastatur når den møter på et skjemafelt som <input type=”tel”>, forteller Rundberg.

Derfor er han positivt overrasket over å se at av 80 nettsteder som Netlife har undersøkt, bruker hele 43 av dem HTML5.

- Tilstedeværelsen av HTML5 indikerer at nettstedseieren ønsker å gi tilgang til nye, bruker- og mobilvennlige løsninger. Vi tippet på forhånd at 25 prosent av nettstedene vi undersøkte ville bruke HTML5, sier Rundberg

Analysen ble gjennomført mot 80 nettsteder fordelt på åtte kategorier som nettbutikk, største nettsteder, børsnoterte selskaper, statlige etater, banker, kommuner, frivillige organisasjoner samt universiteter og høgskoler.

Litt hodebry, mest bra med HTML5

Fordelene er klart mange, og spesielt peker Netlife på det faktum at den nye standarden ikke krever plugins for å utvikle og bruke multimedia i nettleseren, og nettsider som fungerer likt på tvers av alle nettlesere på alle plattformer. Den er også en viktig del av multiplattform applikasjonsutvikling for mobile enheter.

- Vi som er brukere av Internett har i mange, mange år måtte forholde oss til et sammensurium av teknologier, plugins og spesielle krav fra spesielle nettsteder for å få gjort det vi skal på nett. Med HTML5 og alt det HTML5 fører med seg, så forsøker man å gjøre internett grunnleggende bedre, sier Rundberg.

Netlife Research følger HTML5-standarden selv. Det er viktig for selskapet å bruke det beste av moderne teknologi.

BRA MED HTML5: Overraskelsen var stor og positiv da det viste seg at over halvparten er på vei inn i HTML5-verdenen, sier webrådgiver Audun Rundberg i Netlife Research

- Vårt utgangspunkt er at sidene må være responsive, det vil si likt innhold uavhengig av nettdings, og da bruker vi HTML5, kommenterer Rundberg.

Et område som riktignok har skapt litt hodebry er levering av opphavsrettbeskyttet materiale som musikk, film og dataspill. Her har opphavsrettsinnehavere krevet å få bruke kryptert media, eller Digital Right Management (DRM), som har ført til at WC3, organisasjonen som definerer åpne webstandarder har godtatt Enryptet Media Extensions (EME) som en del av HTML5.

Fordelen for brukerne er at man slipper å styre med plugins som Microsoft Silverlight eller Adobe Flash for å strømme beskyttet multimedia rett i nettleseren, men beslutningen om å støtte EME har fått organisasjoner som Electronic Frontier Foundation (EFF) og Free Software Foundation (FSF) til å se rødt.

De er nemlig redde for at utstrakt eller overdreven bruk skal gå ut over publikum. Men de store nettleserene, inkludert åpne Firefox, støtter nå DRM.

HTML5 i de fem store

Kravet for at HTML5 skal fungere er riktignok at de som utvikler nettlesere følger med, er litt på hugget og sørger for at oppdateringer og tillegg støttes. Det pleier de å være flinke til.

- Et bakteppe her er at det tidligere har vært sånn at nettleserprodusenter på egenhånd har funnet på løsninger som kun har fungert i deres nettleser. Dette problemet får bedre kontroll på med HTML5, mener Rundberg.

- HTML5 har dessuten mye bredere støtte for å lage det vi kan betegne som rike løsninger, som ligner mye på app-er som vi kjenner fra mobiltelefonen, legger han til.

Det aller meste av HTML5-funksjoner støttes av Google Chrome, Firefox, Opera, Safari og Internet Explorer på plattformer nettleserne er tilgjengelig. Unntaksvis Internet Explorer versjon 6, 7 og 8. Men bruker du en gammel IE-nettleser, er det på høy tid å oppgradere uansett.

På nettstedet HTML5test.com kan du teste om nettleseren din er klar for HTML5. All nødvendig informasjon om HTML5-standarden kan forresten leses på W3.org. Her finner du også flere nyttige verktøy.

Netlife Research anbefaler forresten nettstedet Can I Use. Her kan man sjekke utbredelsen av de siste tilskuddene til HTML5.