Nå kan du surfe med Opera på iPad

Nå kan du surfe med Opera på iPad

Norsk nettleser lansert i ny versjon.

Opera har nå lansert en ny versjon av mobilnettleseren sin for iPhone og iPad. Opera Mini 6 kommer med forbedringer på flere områder, både hva gjelder brukergrensesnitt og navigasjon. Nettleseren er den andre versjonen som er sluppet for iOS-plattformen, men er den første spesielt tilpasset iPad.

Opera Mini byr på en annerledes surfeopplevelse sammenlignet med standardnettleseren på iPad og iPhone, Apples Mobile Safari. Den er ikke en ren nettleser, da nettsidene sendes og filtreres gjennom Operas servere. Bilder og andre filer komprimeres innen de sendes til telefonen, noe som innebærer at det går raskere å laste inn en side og dessuten sparer man på datatrafikken. Dette kan være spesielt kjekt når man er i utlandet, hvor man ofte må betale store roamingavgifter når man surfer med mobilen. Opptil 90 prosent av datatrafikken komprimeres, ifølge Opera.

Da vi testet Opera Mini for iPhone 5 i fjor, konkluderte vi med at nettleseren var rask, men at den ikke var like god i bruk som Safari. En dårlig implementering av multitouch trakk særlig ned.

LES OGSÅ:

Skuffende Opera Mini til iPhone

Opera Mini 6 kommer som nevnt med flere forbedringer, deriblant en oppfrisket design og forbedrede menyer. Mobilnettleseren har fått en en delingsknapp, slik at brukere enkelt kan dele nettsider på blant annet Facebook, Twitter og My Opera. Nettleseren har også blitt laget for å tilpasse seg spesielt den høyoppløselige skjermen til iPhone 4, samtidig som den har fått nytt nettbrett-vennlig brukergrensesnitt for bruk på iPad. I tillegg til forbedringer hva gjelder brukergrensesnitt, skal Opera Mini 6 også være bedre og raskere i bruk, både ved zooming og annen navigering.

Største mobilnettleser

I april 2010 ble Opera Mini 5 lansert etter å ha vært til godkjenning hos Apple en stund. Norske Opera Software ble dermed det første selskapet til å bryte Apples nettlesermonopol for iPhone-plattformen. De første 24 timene ble nettleseren lastet ned over én million ganger, noe som ga topplassering på hitlistene på App Store.

Opera har den mest bruke mobilnettleseren i verden med 21,6 prosent av markedet, ifølge mai-tall fra StatCounter. Android, iPhone og Nokia-nettlesere har alle 16-17 prosent markedsandeler.

Opera Mini 6 ble lansert i mars for J2ME, Android, BlackBerry og Symbian/S60-telefoner. iOS-versjonen kommer altså et par måneder senere. Det finnes også en Opera Mobile, men ikke for Apples produkter. Opera Mini 6 er en felles nedlasting for alle iOS-enheter, en såkalt universal-app, og kan lastes ned gratis fra App Store her .

LES OGSÅ:

Opera klar for App Store