Nå kan du teste Android-Firefox

Nå kan du teste Android-Firefox

Mozilla med testutgave av Firefox for Android-telefoner.

Nettleseren har kodenavn Fennec, og ble denne uken sluppet i en såkalt pre-alfautgave. Det betyr at den fremdeles er under utvikling og langt fra ferdig, men det gir samtidig folk muligheten til å prøvekjøre og komme med tilbakemeldinger.

En journalist i IDG USA, som går under byline JR Raphael, har sjekket ut produktet og har noen bemerkninger.

- Om jeg skulle beskrevet denne tidlige utgaven av Firefox Android-app i tre ord, vil jeg kalle den ”grov, men lovende”. Alfa-utgaven, som ble lansert tirsdag, mangler mye funksjonalitet. Tastaturet på skjermen dukker ikke opp automatisk når man tapper på tekstfeltet for eksempel, og applikasjonen ser ikke ut til å gjenkjenne telefonens fysiske tilbake-knapp, sier han, men legger til at det er som forventet av et program som ikke er en gang er i beta-utgave ennå.

Det versjonen derimot ser ut til å ha på plass, er Firefoxs gode støtte for fanesurfing. Om du dytter deg helt til venstre mens du surfer, får du opp fanene vertikalt. Der er det knøttsmå ikoner for sidene du for tiden har åpne, og når du klikker på et slikt ikon kommer du lynkjapt til den aktuelle siden. På bunnen av det vertikale panelet er det en knapp der du kan opprette nye faner.

Med add-ons

Hvis du dytter deg til motsatt side, høyre, er det andre typer paneler. Her finner du mulighet til å bokmerke sider, samt bevege deg frem eller tilbake i historikken. Her finner du også innstillings-menyen.

- Det mest imponerende med nettleseren, er derimot at det er en innstillingsmeny til, som er kalt ”add-ons”, sier Raphael.

Dermed har nettleseren, slik som versjonen for stasjonære plattformer, mulighet for å koble på ekstraprogrammer. Allerede finnes det hundrevis av mobilspesifikke ekstraprogrammer, og flere vil dukke opp etter hvert som nettleseren vokser i brukermasse.

- Det mest spennende tilleggsprogrammet til nå er helt klart Mozillas egne Wave Browser Sync. Den lar deg synkronisere bokmerker, lagrede passord og nettleserhistorikk mellom Firefox på din stasjonære maskin og din Android. Det kan til og med synkronisere dine åpne faner, slik at du kan se akkurat de samme nettsidene du hadde åpen når di forlot datamaskinen. Ganske kult, eller hva?

Lovende

Raphael fant også blant annet et tilleggsprogram kalt Youtube-enabler, som lar deg se Flash-baserte Youtube-videoer direkte fra nettleseren, og et som heter Near Me, som lar deg kjøre lokalisjons-basert søk. I tillegg finnes det et Twitterbar-plugin som lar seg kvitre direkte fra adressefeltet i Fennec.

Gamle travere i pluginverden, som IETab, Greasemonkey og Adblock Plus, finnes også for Fennec.

Så hva er konklusjonen?

- Akkurat nå vil jeg ikke anbefale å installere versjonen for vanlig surfing, den er rett og slett for grov til å brukes i praksis. Men om du er nysgjerrig på hvordan det ser ut – og er villig til å holde ut med tidvis systemkrasj, kan du finne link til nedlasting her, konkluderer Raphael.

I Computerworld Norge viser undersøkelser på sin side at hverken Android 1.6 (via HTC Magic) eller Android 2.1 (via HTC Desire) klarte å installere testversjonen. På Desire klarte ikke telefonen installere selve programmet. Magic klarte ikke laste den ned en gang. Om dette bare er to uheldige tilfeller eller om problemet er utbredt, vites ikke.

Nett-tjenester