Nå kan du teste Internet Explorer 9

Nå kan du teste Internet Explorer 9

Microsoft har lansert en offisiell sniktitt på sin kommende nettleser.

Sniktitten Microsoft har lansert, som er en slags demoversjon av Internet Explorer (IE) 9, vil oppdateres hver åttende uke for å vise siste nytt fra utviklerprosessen. Lederen for det nye nettleser-teamet i Microsoft, Dean Hachamovich, understreker at demoen ikke er en fullverdig versjon.

Testplattformen laster og bearbeider nettsider via IE9-plattformen, men er ikke designet til å være en komplett nettleser. For eksempel finnes det ingen adressemeny, og man kan dermed ikke navigere særlig mange steder. Demoen mangler også funksjoner som Smartscreen-filteret for å forhindre ondsinnet programvare samt IE8s privatmodus.

Ikke XP

«Denne utgaven er bare for å gi et første blikk på arbeidet Microsoft har gjort så langt og som vi er klare til å dele med utviklermiljøet,» skriver Microsoft i en uttalelse.

Du kan se en rekke demonstrasjoner av IE9s fortreffelighet på Microsofts «Test Drive»-nettsted, i alle fall såfremt du har Windows 7, oppdatert Windows Vista eller Windows Server R2. Her kan du også laste ned Internet Explorer 9 Platform Preview, som de kaller den foreløpige testversjonen.

- IE9 krever moderne grafikkort og sikkerhetsfundament som har kommet etter 2001, og er ment å kjøre på et moderne operativsystem for å kunne basere seg på de siste maskinvare- og operativsysteminnovasjonene, sier en talskvinne for Microsoft til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Blant annet bruker nettleseren ressurser fra grafikkortet for å bearbeide både tekst og grafikk kjappere. Den nye Javascript-motoren utnytter også flerkjernearkitekturen i moderne pc-er, slik at en egen kjerne benyttes til å behandle Javascript.

Et stykke igjen

Microsoft har tidligere høstet mye kritikk i webutviklermiljøet for sin slepphendte holdning til vedtatte nettstandarder. Webutviklerne har måttet endevende hodene sine for å få sin design til å fungere på samme måte i IE samtidig som de skal fungere i andre nettlesere.

Selskapet understreker at IE9 forbedrer støtten for slike standarder. Blant annet inneholder IE9-demoen bedre støtte for HTML5, CSS3-støtte (stilark) og oppgradert Javascript-motor for kjappere håndtering av Javascript.

I Acid3, den såkalte syretesten for webstandarder, skårer IE9 for tiden 55 av 100 poeng. En klar forbedring fra IE8s 20 poeng, men en lang vei å gå før IE9 henter igjen konkurrentene. Mozilla Firefox 3.6 når 94 poeng og de siste utgavene av Google Chrome, Opera og Apple Safari får full pott.

I en rekke andre nettstandardtester, gruser derimot IE9 konkurrentene.

På Javascript-hastighet, via Sunspider Javascript benchmark, er det også en voldsom forbedring i IE9-demoen sammenlignet med IE8, samtidig som IE9 også her har en vei å gå for å ta igjen konkurrentene.

Les om:

Nett-tjenester