Nettleserkrig på mobilen

Nettleserkrig på mobilen

Det blir store endringer i nettlesere for mobile operativsystemer når Google, Opera og Mozilla endrer underliggende teknologi.

I forrige uke, lanserte Google en ny åpen kildekode-motor som også skal adopteres av Opera. Samtidig har Mozilla Foundation, organisasjonen bak Firefox-nettleseren, annonsert at de samarbeider med Samsung om en ny nettlesermotor for smarttelefoner. Det skriver Techhive.

Nettlesermotoren er kjernen i en nettleser. Den tolker HTML-koden og bestemmer hvordan innholdet skal vises på skjermen. Noen nettsider laster raskere enn andre, eller ser annerledes ut i forskjellige nettlesere, så valg av nettleser påvirker definitivt brukeropplevelsen.

Mozilla går sammen med Samsung

Mozilla har avslørt at de har samarbeidet med Samsung om å lage en ny nettlesermotor kalt Servo.

- Servo er et forsøk på å gjenoppbygge nettleseren fra grunnen av, av moderne maskinvare, og vi vil tenke nytt underveis, skriver Brendan Eich fra Mozilla i et blogginnlegg.

- Dette innebærer å finne årsakene til sikkerhetshull, samtidig som vi designer en plattform som helt og holdent kan utnytte morgendagens parallelle maskinvare for å få til nye og bedre opplevelser på nettet, fortsetter han.

Motoren vil bli skrevet i programmeringsspråket som heter Rust, som Mozilla har utviklet i fellesskap med en gruppe utviklere.

Den første implementeringen av Servo vil bli i smarttelefoner basert på Googles operativsystem Android som kjører på ARM-prosessorer. Dette er majoriteten av de fleste av ikke-Apple-telefoner på markedet i dag, og kan dermed by på store problemer for Google, som samtidig forsøker å presse sin Chronium-nettleser på smarttelefonbrukere.

Mozilla har forøvring ingen planer om å integrere Servo i sine produkter, som for eksempel nettleseren Firefox.

Google skifter gir

Google lanserer imidlertid også Blink, en variant av den åpne kildekode Webkit-motoren. Webkit danner grunnlaget for dagens Chronium-nettleser, samt Apples nettleser Safari. Ifølge Google ble Webkit vanskeligere å bruke for Chronium ettersom den har blitt stadig mer kompleks.

- Dette var ingen enkel avgjørelse. Vi vet at en innføring av en ny renderings-motor kan få betydelige konsekvenser for nettet. Likevel tror vi at det å ha flere renderings-motorer- på samme måte som å ha flere nettlesere, vil føre til innovasjon, og over tid bedre helsen til hele det åpne økosystemet på nettet, skriver Adam Barth, en av Google programvare-ingeniører.

Blink, som er åpen kildekode, kommer også til å danne basen for Operas nettleser. Dette ifølge et blogginnlegg skrevet av en Opera-ansatt på en personlig blogg.

Les om: