Nettleservalget er ikke tilfeldig

Nettleservalget er ikke tilfeldig

En kodefeil gir Chrome best og IE dårligst plassering.

Microsoft er i ferd med å rulle ut sitt nettleservalg; resultatet av en monopol-anklage fra Opera og påfølgende etterforskning fra EU.

Tanken er at de fem største nettleserne skal få de fem beste plasseringene i tilfeldig rekkefølge på skjermen som dukker opp i en automatisk oppdatering av Windows.

Men flere rapporterer nå at det slett ikke er så tilfeldig som det burde være. Og det går slett i Microsofts favør.

Prøv selv

Rob Weir jobber som "ODF-arkitekt" i IBM, og har testet Microsofts algoritmer som skal gjøre nettleservalg-skjermen tilfeldig.

Han har laget et skript man kan prøve selv. Ved å kjøre dette 10.000 ganger har han satt opp grafer og tabeller, som han mener beviser at nettleservalget ikke er tilfeldig. Spesielt dårlig skal det fungere i Internet Explorer.

Det later til at Chrome kommer spesielt godt ut av det, og oftere får en plassering blant de tre første på skjermen. Internet Explorer kommer faktisk dårlig ut, og havner sist i halvparten av tilfellene.

Ber EU se på saken

- Du kan ikke bare hive Math.random() på et problem, røre rundt i gryta og forvente gode resultater, skriver Weir på sin blogg.

Han mener det hele grunner i dårlig koding, med slapp holdning til hvordan tilfeldige tall bør genereres.

- Dette burde ha blitt oppdaget av Microsoft mye tidligere, selvfølgelig før nettleservalget ble rullet ut, skriver Weir.

- Og om ikke EU allerede har bedt om en revisjon av systemet, tror jeg det ville vært en fornuftig ting å gjøre.

Nett-tjenester