Nettleverandører vil utestenge pirater

Nettleverandører vil utestenge pirater

Internettleverandører i USA går sammen mot ulovlig fildeling.

En gruppe av de største internettleverandørene i USA sa i går at de vil ta en mer aktiv rolle for å stoppe brudd på opphavsretten. De aktuelle Internettleverandører inkluderer Comcast, AT&T, Verizon og Time Warner Cable, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Internettleverandører vil sende en melding til kunder som bruker deres internetttilkobling til ulovlig fildeling eller på annen måte er delaktig i brudd på opphavsretten.

Fortsetter kunden med virksomheten etter flere advarsler, vil internettleverandøren begrense hastigheten eller kutte kundens internettforbindelse helt.

Store tap

Gruppen som kaller seg National Cable & Telecommunications Association sa i uttalelsen at piratkopiering koster underholdningsindustrien hundretusener av arbeidsplasser og milliarder av dollar i tapte inntekter hvert år.

Internettleverandørene sier de ikke vil videreformidle kundenes personlige opplysninger til en tredjepart. Kundene vil også få mulighet til å bestride anklagene hvis de mener å være uskyldige.

Ifølge Corynne McSherry ved interesseorganisasjonen for digitale rettigheter, Electronic Frontier Foundation (EFF), uttrykte i et intervju med Cnet sin bekymring for at tiltaket åpner dørene til en strengere regulering i fremtiden.

Den amerikanske interessegruppen The Center for Democracy & Technology kritiserer også leverandørenses planer.

- Vi anser det som feil å slå av brukerens internett-tilgang, selv om det er midlertidig, basert på påstander som ikke er prøvd i retten, skriver gruppen i en pressemelding.

Det nye samarbeidet ses på som en stor seier for underholdningsindustriens interesseorganisasjoner, RIAA og MPAA, som lenge har forsøkt å få nettleverandørene til å sette fokus på ulovlig fildeling.

Overvåker også nordmenn

I Norge har det ikke vært aktuelt for nettleverandørene å sanksjonere mot kundene uten en rettskraftig dom. Amerikanske selskaper holder likevel nøye med på norske fildelere. Hvert år mottar norske internettleverandører rundt 800.000 brev fra slike selskaper, med påstander om at norske kunder har bedrevet piratkopiering. Brevene bes videresendt til kundene for at virksomheten skal stoppe.

Telenor får alene nesten 400.000 slike brev i året, men har som policy ikke å videresende informasjonen til kundene og har heller ikke kapasitet til å realitetsbehandle informasjonen. Amerikanerne får derfor høflige brev i retur om å henvende seg til norske myndighetene om eventuelle lovbrudd.

Les om:

Nett-tjenester