Nord-Korea sniker seg ut på nettet

Nord-Korea sniker seg ut på nettet

Kim Jong-Il registrerer en mengde ip-adresser, men til hva?

Befolkningen i diktaturet Nord-Korea har ikke tilgang til internett, kun det nasjonale intranettet Kwangmyong.

Det finnes noen få vinduer ut mot World Wide Web, men disse er kun tilgjengelige for enkelte bedrifter og diplomater.

Samtidig har det nord-koreanske selskapet Star Joint Venture nå fått registrert 1024 ip-adresser, som dermed kan gi en rekke mennesker tilgang til internett.

Vil ikke si noe

Adressene har i årevis vært reservert for nord-koreansk bruk, men det er ikke før nå de faktisk har blitt registrert for bruk.

Star Joint Venture har sterke bånd til myndighetene i det lukkede landet, og hjulpet myndighetene med en rekke store it-prosjekter.

- Men dette er en del av vår forretning vi ikke vil gi informasjon om i øyeblikket, sier Sahayod Chiradejsakulwong i selskapet til Computerworlds nyhetstjeneste.

Suicidal leder

Hva adressene skal brukes til er altså et mysterium.

At det kommer befolkningen til gode, er lite trolig. Landets leder og nærmest gudommelige figur, Kim Jong-Il, har alt å tape på å slippe sine landsmenn ut på informasjonsmotorveien. Da risikerer han for eksempel at folk slutter å anta at det er han som kontrollerer været i landet. Noe mange altså tror.

- Med mindre han eller hans etterfølgere føler seg suicidale, vil aldri internett eller andre frie medier bli lov i Nord-Korea, mener Nord-Korea-ekspert Leonid A. Petrov ved Universitetet i Sydney.

Nett-tjenester