Nordisk krig om digital postkasse

Nordisk krig om digital postkasse

Posten Norge får konkurranse fra Posten i Sverige og Danmark.

I løpet av april skal posten lansere digital postkasse, Digipost, for å ”ta opp konkurransen” med tradisjonell epost. Løsningen skal være gratis for mottakerne, sendere som bedrifter og organisasjoner skal finansiere driften.

Du skal selv kunne velge om du vil motta post i den digital postkassen, i stedet for at brevene skal dumpe ned i din fysiske postkasse. Du vil få et varsel per sms eller epost når du får et digitalt brev, og du må deretter benytte Bankid eller Buypass for å logge deg på.

Hensikten er å erstatte alle innboksene du har på dine personlige kundesider hos en rekke ulike leverandører. Det hele skal være sikrere enn epost, er ambisjonen.

Tar opp konkurransen

Nå vil E-boks, med Nets og Strålfors som distributører, ta opp konkurransen med Posten på dette feltet, ved å lansere sin løsning i Norge.

"Norske virksomheter vil kunne spare minimum 80 prosent på porto og distribusjon årlig sammenlignet med tradisjonell post", ifølge en pressemelding fra Strålfors.

E-boks har allerede ti år på baken i Danmark og har opparbeidet seg 20.000 bedrifter og fem millioner brukere på den tiden.

- Vår styrke er å bygge verdinettverk, og vi har en ambisjon om å være ledende i Norden på digital dokumentdistribusjon, sier konsernsjef i Nets, Rune Fjeldstad, i en pressemelding.

E-boks eies av Posten Danmark og Nets (tidligere BBS og Teller). Posten Danmark er fusjonert med svenske Posten, som betyr at kampen om norske digitalpostkasser i prinsippet blir et kappløp mellom tre nabolands nasjonale posttjenester.

Tause om pris

Også med E-boks vil det være gratis å motta digital post. Prisen for bedriftene som skal sende posten, vil variere fra volum og avtaletype.

- Tjenesten er transaksjonsbasert. Eksempelvis betaler den danske stat én krone per brev, men dette er vår absolutt største kunde. Andre kunder kan betale 1,70 per brev, sier Henrik Andersen til Finansavisen.

Posten Norge har ennå ikke offentliggjort sin prisliste.