Norsk lansering av HD-video over ip

Norsk lansering av HD-video over ip

To norske bedrifter, Telio og Tandberg, samarbeider om videokonferanse over ip. Det snakkes om høyoppløselig kvalitet.

Telio og Tandberg inngår samarbeid om å utvikle abonnement for bredbåndstelefoni som støtter video (VVoip, Video and Voice over ip). Ved å benytte Tandbergs videoteknologi sammen med Telios bredbåndstelefoniløsning, kan Tandberg-brukere nå benytte videokonferanser som en helt vanlig del av kommunikasjonen både på jobben og privat.

- Hittil har Tandberg kjørt videokonferanse over isdn. Med ip sparer man kostnader, og løsningen er lettere å koble sammen med for eksempel mobile tjenester. Det hele blir billigere og mer anvendelig, sier Telios administrerende direktør, Eirik Lunde, til Computerworld.

Løsningen gjør det mulig å kombinere høykvalitets videokonferanse med den vanlige telefoniløsningen. Ved å oppgradere sine eksisterende tjenester kan Tandberg-kunder snakke ansikt til ansikt med andre Tandberg-brukere som har gått til anskaffelse av Telios bredbåndstelefoniløsning.

- Foreløpig gjelder dette tilbudet kundene våre i Norge, Danmark og Nederland, de tre landene vi har virksomhet. Vi ønsker å teste dette først på hjemmebanen før vi ser om vi kan nå nye markeder, sier Lunde.

Også privatkunder

Lunde vil ikke oppgi noen salgmål for den nye løsningen, men peker på at Tandbergs eksisterende kundebase kan flyte over på ip. Også tror han at Tandbergs salgsapparat vil tilby nye kunder bundling med Telios abonnement.

- Den høye prisen på videokonferanse over isdn-linjer har vært en hindring for utstrakt bruk av visuell kommunikasjon blant tradisjonelle telefonbrukere, sier Lunde.

Utenom bedriftsmarkedet kan løsningen også brukes av mennesker som er avhengig av tegnspråk, mener Telio. Men Tandbergs produkter krever forsatt en høy investering for kundene. Den billigste løsninger koster 2000 dollar, rundt 11 000 kroner, mens høyendeløsningen i hd-kvalitet koster rundt 7 000 dollar, eller nær 40 000 kroner.

- For en bedrift er det ikke mange flyreiser som skal til før dette lønner seg, sier Lunde.

Med et Telio videoabonnement får hver kunde et telefonnummer som dekker både bredbåndstelefoni og video og som gjør det mulig å ringe gratis til de fleste fasttelefoniabonnenter samt å kommunisere over video med andre Telio videoabonnenter. Med bredbåndstelefoni trenger ikke kundene lenger betale for isdn-linjer eller investere i annen ip-infrastruktur og kan dermed redusere bedriftens telekommunikasjonskostnader.

LES OGSÅ: Telio tjener penger

Les om:

Nett-tjenester