Ny Firefox slår ikke Operas fartsrekord

Ny Firefox slår ikke Operas fartsrekord

Sylferske Firefox 4 beta 7 må se seg slått av Opera 11 Alpha.

Onsdag kom Firefox 4 beta 7, altså testutgave nummer sju av den kommende nettleseren fra Mozilla. Ferdig vare skal etter planen dukke opp i starten av 2011, selv om Mozilla har varslet at det kan bli forsinkelser.

Stiftelsen har i forbindelse med versjon 4 satset på hyppige slipp av oppdaterte beta-versjoner, og etter planen skal det komme tre betaslipp til før året er omme.

I Javascript-hastighet rangeres Firefox’ Beta 7 Mozilla på andreplass, bak Opera 11 Alpha, en pre-beta versjon som ble lansert 21. oktober.

Det er Firefox' nye Javascript-motoren Jagermonkey som får æren for sølvmedaljen. Hakk i hæl følger Google Chrome 8 beta.

Computerworlds nyhetstjeneste har utført testene via Sunspider, med en Vista Business-maskin der det er målt tre ganger per nettleser for så å kjøre snittid. Undersøkelsene viser at Internet Explorer 9 beta (IE9b) og Apple Safari ligger langt bak.

Bruker grafikkortet

Firefox 4 beta 7 byr på maskinvarerendring, det vil si at nettleseren kan bruke grafikkkortet, og dermed bruke mindre tid på fremvisning av sider – både for Windows og Mac-brukere. Grunnet driverproblemer er ikke funksjonen slått på i Linux-betaen.

I Javascript-testen Peacekeeper får Firefox 4 beta 7 3016 poeng på vår systemkonfigurasjon. Her gjør Opera 11 Alpha det en god del skarpere og skårer 5725 poeng.

På Acid3-testen, som sjekker nettleserens støtte for webstandarder, får Opera som vanlig 100 prosent. Firefox klokker inn på 97.

Kjapp oppstart

Javascript-hastighet som måleenhet for nettlesere er en av mange måter å tallfeste nettleseres hastigheter på. Et annet kriterie kan rett og slett være hvor rask nettleseren føles i bruk, og her er forskjellene små på Opera 11 og Firefox 4, etter Computerworld-redaksjonens egen erfaring.

På tom cache laster og viser begge to vg.no utrolig kjapt - det tar under to sekunder å laste ned og vise hele siden med vår linje på rundt 20 megabit per sekund.

Dette er i bunn og grunn ingen overraskelse, nettleserne har alle blitt så kjappe at forskjellene gjerne ligger i milisekundene.

PC Worlds norske nettlesertester Mohammed Sourouri har i en test av Firefox 4 beta 5 påpekt følgende: «Mye handler til syvende og sist om personlige preferanser.»

Les om:

Nett-tjenester