Ny Internet Explorer på vei

Ny Internet Explorer på vei

Microsoft røper at Internet Explorer 8 har bestått syretesten Acid2 for samsvar med åpne standarder.

Microsoft har den siste uken fått mye kritikk, blant annet fra den norske konkurrenten Opera og norske medier, for lemfeldig håndtering av etablerte webstandarder i sine nettelesre, IE 6 og 7.

Torsdag kveld kom nyheten om at neste nettleser allerede er på vei, bare et drøyt år etter lanseringen av IE7. Versjon 8 av verdens mest brukte nettleser kommer i betaversjon første halvår 2008. Ifølge Microsoft skal denne sikre riktig gjengivelse av websider som følger offisielle standarder.

LES OGSÅ: IE 6 og 7: En utviklers mareritt

Microsoft kjørte Internet Explorer 8 (IE8) gjennom den anerkjente nettlesertesten Acid2 sist uke, og kunngjør nå at den nye IE-versjonen har bestått testen. Det skal bety at IE8 viser standardbaserte websider korrekt.

Acid2 er laget av Web Standards Project, en organisasjon som kontrollerer hvor godt forskjellige nettlesere klarer å følge ulike webstandarder.

Testen bestått

- Jeg er glad for å kunne fortelle at IE8 har bestått Acid2-testen. Det understreker at Microsoft tar interoperabilitet på alvor, og at vi følger åpne standarder, sier Eirik Lae Solberg, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge.

Betaversjonen av IE8 skal etter planen bli tilgjengelig for nedlasting i løpet av første halvår 2008. Den foreløpige utgaven av nettleseren slippes ikke nå fordi Microsoft fortsatt kjører interne tester. Det er ikke besluttet når endelig versjon av IE8 vil foreligge.

"Å passere Acid2-testen har bare vært ett av målene til utviklerne bak IE8. I tillegg til å sikre interoperabilitet og å følge standarder, har det vært viktig å sørge for bakoverkompatibilitet. Mange websider er laget for å fungere sammen med IE6 og IE7, og disse må også vises korrekt i IE8.  For å sikre dette har IE8 to gjengivningsmodus,”quirks” og ”standards”, som håndterer henholdsvis IE6/IE7-sider og standardbaserte sider" skriver Microsoft i en pressemelding.

Siden det finnes mange websider som er laget for IE6 (og IE7), brukes i utgangspunktet ”quirks”. For at sidene skal tolkes i IE8s nye standardmodus, må det legges inn et flagg som forteller nettleseren at nettstedet følger standarder. Det betyr at utviklerne selv kan bestemme når de vil gå over til standardbaserte websider, ifølge Microsoft.

Les om:

Nett-tjenester