Ny nettleser fra Microsoft

Ny nettleser fra Microsoft

Med innebakt operativsystem skal Gazelle bli Microsofts nye våpen i nettleserverdenen.

Gazelle skal bli Microsofts nye våpen i nettleserverdenen. Det går frem i et forskningsnotat fra selskapet. Microsoft sier nettleseren skal endre verdensveven ved å være bedre på å håndtere dynamisk innhold hvor en nettside henter informasjon fra en annen.

Det revolusjonerende skal være at nettleseren konstrueres som et «multi-principal OS». Ordet principal betyr i dette tilfellet nettsted, og OS indikerer at nettleseren vil være sitt eget operativsystem.

Egen beskyttelse

Bakgrunnen for Gazelle er at nettsider har gått fra å være statiske sider til å bli nettopp «multi-principal»-miljøer. Ifølge Microsoft er den imidlertid ingen nettlesere dags dato som har fulgt denne utviklingen.

Fordelene med Gazelle er ifølge Microsoft at nettleseren selv, via operativsystemet sitt, håndterer ressursbeskyttelse og ressursdeling over sidene som blir implisert via slik dynamisk innhenting. Dette skal gjøre nettleserens sikrere og mer robust ifølge selskapet.

- Høres bra ut

Computerworld i Danmark har snakket med sikkerhetskonsulent Thomas Jensen i Fortconsult. Han har føglende kommentar:

- De lager en nettleser som har sitt eget operativsystem. Det gjør at kjernen som er grunnlaget for operativsystemet kan snakke med Windows - men Windows kan ikke snakke direkte med hjemmesiden, og hjemmesiden kan ikke snakke direkte med Windows. De må gjennom operativsystemet nettleseren kjører, sier han.

- Med mine briller på er det helt sikkert et skritt i riktige retning, hvis det også blir sånn den virker i den virkelige verden.

Prototype klar

Microsoft sier de har utviklet en prototype basert på Internet Explorer klar, men noen dato for når den dukker opp på markedet finnes det ingen informasjon om i beskrivelsen.

Gazelle, eller gaselle som vi gjerne sier på norsk, er ifølge Dokpros definisjon en «smekker, spenstig og hurtig liten antilope». Spørsmålet er hvordan den klarer seg i kamp med rødreven Firefox.

Les også: Hvor får de navnene fra?

Microsoft i Norge var ikke tilgjengelig for utdypende kommentarer om Gazelle.

Nett-tjenester