Ny nettleserkrig på gang

Ny nettleserkrig på gang

Google Chrome er nå den tredje største nettleseren.

Da Mozilla lanserte Firefox for fem år siden ga selskapet seg inn i et marked totalt dominert av Microsofts Internet Explorer. Takket være et aggressivt utviklingstempo, med nye funksjoner i Firefox, klarte Mozilla å ta nesten en fjerdedel av markedet i løpet av få år.

Nå ser det ut som nettleserkrigen blusser opp igjen. På mindre enn to år, har Google Chrome gått fra å være en enkel testversjon uten markedsandel til å bli den tredje største nettleseren, skriver Computersweden .

På pallen

Ifølge nye tall fra analyseselskapet Net Applications tok Google Chrome 7,24 prosent av markedet i løpet av juni måned og er nå den tredje største nettleseren - bak Firefox og Internet Explorer.

- Nettleseren er et svært viktig marked, hvor den spiller en sentral rolle i å lede trafikk til andre tjenester på internett, sier Sheri McLeish i analyselskapet Forrester Research til Wall Street Journal.

Google Chrome øker sin markedsandel i et hurtig tempo, samtidig som Firefox har stoppet opp. Det har har fått mange analytikere til å spekulere om Firefox kan opprettholde dagens markedsandel på 23,8 prosent.

Ifølge Blake Ross som var med og startet Firefox, men som nå er en av sjefene i Facebook, så mener har det er tvilsomt om Firefox kan vinne den pågående nettleserkrigen.

- Jeg tror at Mozilla-organisasjonen har blitt mer og mer bakstreberske. Selskapet er ikke lenger like aggressive når det gjelder utviklingen av Firefox, sier Blake Ross til Wall Street Journal.

Mobile enheter

Mens Firefox markedsandel har stagnert forsøker Google å ekspandere på flere vertikaler. Google Chrome er nå standard nettleser på alle Androidtelefoner, og vil også være på Googles kommende operativsystem for bærbare datamaskiner, OS Chrome.

- Konkurranse gir oss alltid drivkraft til å skape de produktene kundene våre ønsker, sier Ryan Gavin, direktør i Microsoft Internet Explorer til den amerikanske næringslivavisen.

Ifølge Google Chromes utviklingssjef, Sundar Pichai, har Google og Mozilla samme mål. Konkurransen mellom de to selskapene har ifølge ham vennskapelig, og Google har lenge gitt sin støtte til Mozilla.

Mozillas største inntektene kommer også fra Google siden Firefox kommer med Google som standard søkemotor. Kontrakten mellom Google og Firefox vil gå ut til neste år og det er ikke kjent om samarbeidet skal fortsette.

Les om:

Nett-tjenester