Ny Opera med praktisk skylagring av passord

Ny Opera med praktisk skylagring av passord

Smartere hurtigknapper, bedre sikkerhet og raskere grafikk i 11.5.

Nå kan du laste ned versjon 11.50 av Opera. Nettleseren med utviklerkodenavnet “Swordfish ”, gjør to interessante grep med den innebygde hurtigvalgmenyen. Den gjør også et viktig sikkerhetsgrep med den dagligdagse pest og plagen som ligger i uendelige rekker av passord.

Hurtigvalgmenyen ble introdusert som en måte å gjøre standardvalgene av nettsteder rask å hente, ikke bare laste. Det innebærer der hurtigtastkombinasjonen som gjør at man blar framover i fanene i andre nettlesere, innebærer at man i Opera får opp en meny med alt man kan bla seg fram til. Eller, viktig for den som har mange faner oppe: Tilbake til.

TEST:

Nettlesere - Hvilken nettleser bør du bruke?

Hurtigknapper og passordsikring

Nytt er at man kan legge hurtigvalgstedene i hovedkategorier som en type hovedmapper. Slik kan alle nettsteder som skal leses senere eller samle opp en bestemt type informasjon plasseres bak en egen hurtigknapp. Mer nytteorienterte er hurtigknapper til trendoversikter eller børsoversikt.

En annen snedig funksjon er hurtigknapper som er til widget-/miniprogramaktige funksjoner. Slik kan brukeren i en startskjerm se miniutgaver av nettstedsfavoritter, hurtigknapper eller værstatus, nyhetsstrøm eller bildestrøm.

Trofaste brukere av Opera kan også glede seg over en ny sikkerhetsfunksjon. Om man tar i bruk Opera-konto, kan ikke bare favorittsider men også brukernavn og passord synkroniseres mellom flere maskiner som bruker opera.

LES OGSÅ:

Firefox 5 er klar: For lite, for fort?

Dette sikres gjennom en dobbel krypteringsnøkkel. Den ene genereres fra passord som lagres hos Opera for første gang. Den andre nøkkelen genereres ut fra brukernavn og passord. Disse to nøklene krypterer data hos klienten, mellom klient og Opera og i selve Opera-serveren. Opera hevder at dette i teorien skulle gi tilgang til data lagret hos dem, men designen er slik at det er en tredje autentiseringsserver som håndterer nøklene. Ingen data eller passord lagres eller sendes i klartekst noe sted. Dette skal gjøre at data kryptert hos Opera er sikret mot innsyn med mindre man bruker ekstreme crackerteknikker. Eller brukeren slurver med sin egen passordsikkerhet .

Lett og språkmektig

Utviklere kan glede seg over bedre støtte for HTML5. Sesjonshistorikk og –navigasjon, W3C File API, classlist og

Opera lanserer også støtte for flere språk, fra giganten bengali via store punjabi (som ikke har vært støttet siden Opera versjon 9) og swahili til minispråket zulu, som bare tales av dobbelt så mange som norsk. Begge norske målformer støttes fortsatt, men ikke samiske språk. Finpuss av kode skal gjøre at grafikk laster raskere, og rensing av kodefeil skal ha gjort Opera mer stabil.

LES OGSÅ:

Bedrifter slakter Firefox-oppdatering

Les om: