Ny søkemotor for utviklere

Ny søkemotor for utviklere

Med Operas MAMA kan du finne ut det meste om det som foregår under panseret på nettet.

Siden 2004 har Operas utviklere benyttet seg av en spesiallaget søkemotor ved navn MAMA. I løpet av de neste månedene vil MAMA bli tilgjengelig for alle.

Det som skiller MAMA (Metadata Analysis and Mining Application) fra tradisjonelle søkemotorer er at MAMA er helt likegyldig overfor det som vanlige søkemotorer bryr seg om. Om nettstedet handler om pudler eller kakeformer er ikke interessant, MAMA er nemlig en søkemotor for utviklere og tar bare hensyn til det som ligger under panseret på nettsidene den indekserer.

Istedenfor å fortelle deg hvor mange nettsider som inneholder et bestemt ord eller setning vil MAMA kunne fortelle deg for eksempel hvor mange nettsider som bruker CSS (80,4 prosent av de indekserte nettsidene), hvor mange tegn en gjennomsnittlig nettside inneholder (16 400), hvor mange markup-feil en gjennomsnitts nettside har (47), og så videre. MAMA indekserer i øyeblikket 3,5 millioner nettsider.

MAMA vil også kunne svare på mer spesifikke spørsmål, slik som hvilket land som i størst grad bruker XMLHttpRequest. Til og med vanskelige, og nokså vage, spørsmål slik som hvor mange sider som er klare for bruk på mobile enheter, eller hvor vanlig det er med såkalte "Web 2.0" -nettsteder skal MAMA kunne gi deg svar på.

Internt i Opera har MAMA blitt brukt til å finne vanskelige "real life" problemer å bryne nettleseren på som et komplement til de spesiallagede testene. Opera innrømmer at det nok bare er en liten håndfull med utviklere av nettlesere og standardiseringsorganer som vil ha særlig nytte av å få tilgang til MAMA, men de håper at dette er nok til å hjelpe til med å gjøre nettet et bedre sted for alle som bruker det.

Om du er en av de som tror du kan ha bruk for dataene MAMA gir, eller bare er nysgjerrig kan du allerede nå finne mye data fra søkemotoren her.