Nye nettlesermotorer i kø

Nye nettlesermotorer i kø

Store nyheter fra Mozilla, Google og Opera.

Store endringer kan være på vei i nettleserverdenen etter at Mozilla og Google i tilsynelatende tilfeldig sammenfallende kunngjøringer denne uka varslet at de jobber med nye nettlesermotorer. Det melder Computerworld.com .

Mozilla var ifølge Techhive.com først ute på sin utviklerblogg, og annonserte at de jobber med en nettlesermotor de kaller Servo, som baseres på et nytt programmeringsspråk kalt Rust.

Samtidig kunngjorde de at de skal samarbeide med Samsung om å bringe denne nye nettlesermotoren til Android og ARM-prosessorer.

Bakgrunnen for satsingen er ifølge Mozilla at de forbereder seg på utviklingen som går mot langt flere prosessorkjerner enn det man typisk har i dag, og de ønsker å utnytte ytelsesmulighetene som ligger i parallell prosessering. Rust bygges på sin side fra grunnen av med tanke på sikkerhet.

Mozilla har jobbet på Rust i flere år, og versjon 1.0 er ventet å stå ferdig mot slutten av året. Dermed forventer de at 2013 skal bli et stort år for det nye programmeringsspråket, som de håper også skal erstatte C++ i mange ulike sammenhenger.

Google fulgte opp

Bare timer etter Mozillas kunngjøring fulgte Google etter ved å annonsere at de jobber med en ny variant av WebKit de kaller Blink. WebKit finnes fra før i Google Chrome og Apples Safari, men Google sier at motoren har blitt vanskeligere å bruke etter hvert som Chrome har vokst i kompleksitet.

Adam Barth, som er programvareutvikler hos Google, skiver på utviklerbloggen til Chromium (åpen kildekode-prosjektet som danner grunnlag for Chrome) at dette ikke var noe enkelt valg: - Vi vet at introduksjonen av en ny nettlesermotor kan ha store implikasjoner for weben. Likevel tror vi at det å ha flere ulike motorer, på samme måte som det finnes flere ulike nettlesere, vil føre til innovasjon og over tid forbedre hele det åpne web-økosystemet.

Opera med ny kurs

Sist, men ikke minst fulgte en av utviklerne bak norske Opera, Bruce Lawson, opp med å annonsere på sin personlige blogg at også Opera skal ta i bruk Blink.

Opera annonserte for en tid tilbake at de var i ferd med å bevege seg bort fra sin egen nettlesermotor Presto til fordel for WebKit. Lawson nevner i den forbindelse at de som var bekymret for at den omleggingen skulle føre til mindre mangfold på nettet, nå kan slå seg til ro med at denne nye avgjørelsen vil gjenopprette balansen, og Opera vil være med å bidra til utviklingen av Blink i fremtiden.