Nye rekorder for Chrome og Safari

Nye rekorder for Chrome og Safari

Mac-salget hjelper Apple i nettlesermarkedet. iOS vinner også frem.

Nettleserne Chrome og Safari nådde nye rekorder i januar viser ferske tall fra analyseselskapet Net Applications.

Chrome gikk for første gang over ti prosent med en markedsandel på 10,7 prosent. Safari nådde en markedsandel på 6,3 prosent takket være Apples økte Mac-salg i det fjerde kvartalet i fjor, skriver amerikanske Computerworld.

Ifølge Net Applications er Safaris økning i januar den største økningen siden selskapet begynte å måle internettrafikk.

Microsoft tapte markedsandeler med sin Internet Explorer i januar og har nå 56 prosent av markedet. Analyseselskapet tror IE kommer til å havne under 50 prosent i løpet av seks måneder.

- Vi ser en tydelig nedgående trend for IE. Men i stedet for at brukerne går til Firefox som tidligere, så er det nå Chrome og Safari som tar andeler fra IE, sier Vince Vizzaccaro i Net Applications.

Markedsandelene til Mozillas Firefox stod stille i januar og ligger på 22,8 prosent. Det er imidlertid ventet at Firefox vil øke, ettersom Mozilla slipper versjon 4.0 av nettleseren senere denne måneden.

Norske Opera hadde en markedsandel på 2,28 prosent i januar, ifølge Net Applications tall.

Milepæl for iOS

Net Applications kunne også fortelle at Apples iOS nå brukes av mer enn to prosent av verdens internettbrukere. Det er ny rekord for Apples mobiloperativsystem.

Aller størst er andelen i Singapore der nesten hver tiende innbygger surfer med en iPhone, iPod touch eller iPad, skriver Macworld.se. Hva gjelder Norge så ligger markedsandelen på 2,68 prosent.

Mac OS X' markedsandel ligger nå på 5,25 prosent, og har økt - om enn bare 0,15 prosent - siden i fjor sommer. Frykten om at iPhone og iPad kannibaliserer Mac er derfor ubegrunnet, mener analyseselskapet.

- Det er helt tydelig at iOS og Mac OS kan leve ved siden av hverandre, sier Vizzaccaro

Net Applications beregner markedsandeler ut i fra data samlet inn fra 160 millioner unike brukere som surfer på rundt 40 000 av de nettstedene selskapet overvåker for sine klienter. Ferske tall finner du her.

Nett-tjenester