Nye Safari er lynrask

Nye Safari er lynrask

Tester viser at siste versjon av nettleseren Safari er blitt veldig, veldig rask. Prøv selv.

For tre uker siden lanserte utviklergjengen hos Apple en ny versjon av renderingsmotoren WebKit – motoren som befinner seg under panseret på nettleseren Safari. Nå viser uavhengige tester at WebKit er blitt veldig, veldig rask.

Forbedringene som er lansert i WebKit 3 er imponerende. Apples utviklersider for WebKit lister opp en ti-punktsliste. Noen av høydepunktene er:

* Forbedret rik-tekst redigering

* Raskere Javascript og DOM

* Raskere innlasting av sider

* SVG-støtte

* Forbedret støtte for CSS med støtte for CSS 3.0

* Redusert minneforbruk (cirka 15 prosent).

Det er ikke bare gjort forbedringer i forhold til funksjonalitet. Ytelsen skal altså ha blitt mye bedre. Ifølge Apple selv er Safari med WebKit 3 to ganger så rask som Safari med WebKit 2. Uavhengige tester underbygger også dette, blant annet under Javascript Speed Test 2007, der WebKit 3 er litt over to ganger så rask enn forrige utgave.

Prøv selv

Samtlige av forbedringene finnes allerede i Safari 3-nettleseren for Mac OS X- 10.5 og 10.4. For Windows-brukere kan beta-versjonen av Safari 3 testes ut helt gratis. Vi har testet nettleseren overfladisk og vi sitter igjen med et godt inntrykk av nettleseren, dog med ett stort unntak:

Nettleseren er rask, men fortsatt noe ustabil. Vi opplevde flere ganger at nettleseren avsluttet uten varsel så fort vi gikk inn på flere kjente norske nettsider deriblant vg.no. Mer informasjon om Safari finnes på Apples offisielle sider.

2008 blir interessant

Kort tid etter at WebKit ble lansert, lanserte Mozilla som kjent sin offentlige betautgave av Firefox 3. Sistnevnte har foreløpig fått blandet kritikk, men det ser ut til at Firefox 3 blir en verdig oppfølger til den sikre og populære Firefox 2.

Opera har som kjent versjon 9.5 av sin nettleser under testing i disse dager og en endelig utgave ventes om ikke så lenge.

Dermed har de største aktørene luftet sine kommende produkter for massene – bortsett fra Microsoft. Det har vært uvanlig stille rundt Internet Explorer 8 – vi har ikke hørt noe som helst. Selv et søk på Google avdekker få lekkasjer/nyheter om en eventuell oppfølger til Internet Explorer 7.

Som regel pleier Microsoft å være flinke til å slippe dokumenter og tidlige testutgaver av produktene sine for Microsoft-interesserte utviklere på sine utviklersider. Men heller ikke her er det noe nytt å lese om Internet Explorer 8. At 2008 blir et interessant år med tanke på nettlesere, er det likevel ingen tvil om.

Les om: