Nytt Apple Café-konsept, eller...?

Nytt Apple Café-konsept, eller...?

Apple har utviklet nytt design-konsept for sine butikker. Sant? Ikke helt.

Hvis Steve Jobs ikke hadde vendt tilbake til Apple på slutten av 1990-tallet, kunne Apple-butikkene ha sett ganske annerledes ut enn de gjør i dag. Som for eksempel på bildet ovenfor.

Apples renskårne estetikk er utvilsomt Steve Jobs' barn - tenk om Apple Store-butikkene hadde sett ut slik de kunne ha gjort om Jobs ikke hadde kommet tilbake til Apple.

Vi repeterer kjapt Apple-historikken om at Jobs ble sparket fra Apple i 1985, året etter at Macintosh ble lansert, for så å vende tilbake som selskapets redningsmann i 1997.

Året er 1996, og Apples økonomiske utsikter er dystre. Salget er sviktende og operativsystemet synger på siste vers. Så gjelder det å tenke nytt. Som firma var Apple relativt frempå når det gjaldt «ny» teknologi som Internett, i hvert fall sett i forhold til Microsoft. Den første iMac-modellen ble lansert med brask og bram i 1998 som en internett-maskin - derav «i»-en i navnet.

LES OGSÅ: Mac 25 år: Apples 6 verste

Men før internett kom hjem til deg, skulle du ut til internettet. Og det skulle skje på en cybercafe.

Apple så dette som en potensiell arena for nybrottsverk og inngikk et samarbeid med en partner. Resultatet skulle bli en internett-cafe med retro look, litt à la en amerikansk diner fra 1950-tallet.

I utgangspunktet skulle eventyret starte i Los Angeles, for senere å spre seg til resten av verden: London, Paris, New York, Tokyo, og Sydney.

For de unge og pengesterke

Det ble laget en rekke skisser som skulle vise design-intensjonen for pilot-cafeen på 1 400 kvadratmeter. Etter planen skulle den første cafeen åpne i 1997 og være en form for online-versjon av Hard Rock Cafe eller Planet Hollywood. Målgruppen var 25-34 åringer, en pengesterk og attraktiv demografi.

LES OGSÅ: Mac 25 år: Ti Jobs-ord for dagen

Men nå gikk det ikke helt som planlagt, og en av partnerene trakk seg før prosjektet kom ut av startgropen. Og i ettertid skal det vel sies at dette ikke var noe stort tap, med tanke på hvor utrolig vellykkede og fine Apple-butikkene har blitt.

Du kan lese Cnets originale omtale av Apple-cafeene i arkiv-artikkelen fra 1996 her.

Nett-tjenester