Opera fnyser av IE9-test

Opera fnyser av IE9-test

Microsofts egne målinger gir IE9 toppscore. Opera reagerer på testen.

Microsoft Developer Network har lagt ut en oppdatert test over hvordan Internet Explorer 9 (IE9) så langt håndterer webstandarder. Her sammenligner de den sin nettleser med konkurrerende nettlesere, deriblant Opera.

Testen viser at IE9 er eneste nettleseren som håndterer standardene HTML5, SVG, CSS3 og DOM med hundre prosent score.

Andre tester

Men Opera har ikke helt troa på testgrunnlaget.

- Testene som er valgt ut på denne siden tilhører undergrupper av større spesifikasjoner som HTML5 og SVG. Testene er laget av Microsoft og har ikke vært tilgjengelige for andre. At Internet Explorer 9 Preview får 100 prosent på disse kan skyldes at de er svært godt egnet til Internet Explorers egenskaper innenfor HTML5, noe som kan sies å ikke være en god testmetode, sier Pål Unanue Zahl fra Operas kommunikasjonsavdeling.

Unanue Zahl mener testen mangler svært sentrale elementer i HTML 5-standarden, slik som Canvas og video.

- Når det gjelder testing av nettlesere - og stort sett alt som kan testes her i verden - er det svært viktig at testeren forholder seg til standardens tekst og ivaretar et nøytralt standpunkt. Det finnes andre testsider der ute som kan bidra med å gi et bredere perspektiv på saken, sier Unanue Zahl, og henviser som eksempel til en annen SVG-test utviklet etter W3C-standarden, der Opera kommer bra ut.

Basert på bruk

Microsoft sier på sin side at testene ikke er plukket for å passe bra til IE9s funksjonalitet, men for å passe til funksjonaliteten som brukes mye i dagens webverden.

- Det vi har gjort er å gå gjennom 80 prosent av alle sidene på nettet, og så laget en analyse for å sjekke hvilke standarder som er mest brukt. Så har vi sagt vi skal optimalisere IE9 for de standardene, sier Petter Merok, direktør for teknologiutvikling i Microsoft Norge.

- I tillegg har vi sett for oss en del bruksscenarier vi har fått tilbakemelding på fra kunder, partnere og standardiseringsråd. Derfor har vi gått ut og sagt at vi fullt ut støtter HTML 5, med geotags og det som kommer. Standarden er ikke ferdig ennå, men vi vil støtte den fortløpende og bidra til det videre arbeidet, og igjen bruke dette som utgangspunkt for mange av disse testene, sier Merok.

Han peker også på at en utfordring med standarder er at de gir rom for tolkning, og at Microsoft derfor jobber sammen med standardiseringsorganisasjonene og de andre nettleserne for å få det hele samstemt.

Les om:

Nett-tjenester