Opera går grønt

Opera går grønt

Norske Opera lar vulkanaske være vulkanaske og går til drastiske steg for spare miljøet.

I dag er Opera-grunnleggeren Jon Stephenson von Tetzchner på Island for å undertegne en avtale om å flytte selskapets serverparken til et nytt og hypermoderne datasenter på Island.

Den nye avtalen mellom Opera og Thor Data Center, som ligger i Steinhella i Islands tredje største by Hafnarfjörður, undertegnes kun timer etter at det nye datasenteret åpnes av Islands President Ólafur Ragnar Grímsson og industriminister Katrín Júlíusdóttir. Thor Data Center driftes av det islandske telekomselskapet E-Farice.

Forberedelsene til byggingen av Thor Data Center ble startet for bare 18 måneder siden, og den korte byggetiden har vært mulig å få til takket være ny tjenerteknologi hvor det brukes mindre tjenere, såkalte datakontainere som gjør det enklere å skalere etter hvert som behovene melder seg.

Det loves at Thor Data Center allerede fra oppstart skal være verdens reneste og grønneste datasenter. For å klare å holde det som loves har E-Farice valgt å hente energi fra fornybare energikilder, i form av geotermisk energi, noe det er gode muligheter for å utnytte på Island. I starten har datasenteret sikret seg energireserver på 3,2 megawatt, men dette kan utvides opp til 19,2 megawatt etter hvert som behovet øker.

Datasentere krever imidlertid ikke bare store mengder energi, det kreves også effektiv kjøling for å holde tjenerparken operativ. Det nye datasenteret vil kjøles ved hjelp av sjøvann.

LES OGSÅ:

Apple har de grønneste produktene

Flytter krevende tjenester til Island

Opera vil flytte de aller fleste av sine tjenester til det nye datasenteret på Island, og kan dermed love å levere en grønn nettopplevelse når du bruker for eksempel Opera Mini på mobiltelefonen din.

Datatrafikken fra Opera vil gå til Island via undersjøiske kabler driftet av E-Farice. Ifølge selskapet forventer de stor vekst i utbredelsen av Operas forskjellige nettlesere, men dertil hørende økt datatrafikk.Opera Software har i dag over 110 million brukere, fordel på selskapets forskjellige nettlesere.

- Grunnen til at Opera Software velger å inngå en avtale med Thor Data Center er at selskapet kan tilby oss datakraft basert på 100 prosent fornybare energikilder. I løpet av de kommende årene vil Island være i stand til å levere en langt mer stabil tilgang til energi enn i de fleste andre deler av verden, sier Operas Jon Stephenson von Tetzchner i en pressemelding i dag.

LES OGSÅ:

Opera når nye høyder