Opera kommer til iPad

Opera kommer til iPad

Nordmennene slipper Opera Mini for iPad i neste uke.

Opera skal slippe en helt ny versjon av Opera Mini for iPad på World Mobile Congress i Barcelona i neste uke.

En versjon av nettleseren for iPhone og iPod touch har vært tilgjengelig siden april i fjor, men Opera er nå klar med en egen versjon for iPad som de skal lansere på mobilkonferansen.

Det kommer også nye versjoner av Opera Mini for iPhone, Android, Symbian, J2ME og BlackBerry, samt nye versjoner av Opera Mobile for Android og Symbian.

- Utviklerne våre har jobbet hardt med å lage fremtidens mobilnettleser for både forbrukere og mobiloperatører, sier Opera-sjef Lars Boilesen i en pressemelding.

Da Opera Mini for iPhone ble sendt inn til godkjenning på App Store i fjor, var Opera bekymret for at Apple ikke skulle godkjenne den. Dette fordi Apple har en lang historie med å avslå apper som kopierer iPhone-ens innebygde funksjonalitet. I Operas tilfelle var det Safari som var den konkurrerende appen. Opera Mini gikk imidlertid gjennom, og på bare et døgn var ned lastet ned over en million ganger.

Opera Mini er ikke en ren nettleser, da nettsidene sendes og filtreres gjennom Operas servere. Bilder og andre filer komprimeres innen de sendes til telefonen, noe som innebærer at det går raskere å laste inn en side og dessuten sparer man på datatrafikken.

iPhone-versjonen av Opera Mini er rask, men i vår test av nettleseren konkluderte vi med at den ikke fungerte som en erstatter for Safari på Apples mobiltelefon. Opera Mini er ikke like god når det kommer til brukeropplevelse, først og fremst på grunn av den svake implementeringen av multitouch. For eksempel er det ikke mulig å zoome inn og ut på nettsider ved å knipe to fingre. Til Operas forsvar skyldes dette visstnok begrensninger som Apple trer over tredjepartsutviklere, men det er uansett Opera og brukerne som blir den lidende part. Det blir spennende å se hvordan Opera løser dette i iPad-versjonen av nettleseren.

Opera hevder at de har over 100 millioner brukere av sine mobilnettlesere i måneden, flesteparten av dem bruker Opera Mini. Mobile World Congress arrangeres fra mandag 14. februar til torsdag 17. februar.