Opera med ny mobilnettleser

Opera med ny mobilnettleser

I neste måned kommer Opera Ice for iOS og Android.

Norske Opera Software ser ut til å satse for fullt på mobile plattformer.

Fredag ble det kjent at selskapet jobber med en ny nettleser for iOS og Android kalt Opera Ice.

Det var nettstedet Pocket-lint som publiserte en video fra et internt ansattmøte før jul hvor en testversjon av nettleseren ble presentert.

Kampen om mobilsurferne

Pocket-lint beskriver lanseringen som et forsøk på å forbli relevante og ta opp kampen mot Apple og Google om nettleserbrukerne. Ifølge Digi.no skal de mobile nettleserne til det norske selskapet ha tapt andeler det siste året spesielt til fordel for de innebygde nettleserne på iOS og Android.

Opera Ice kommer i likhet med Safari og Chrome til å være basert på WebKit-motoren i stedet for Operas egen Presto-motor. Dette er muligens nøkkelen for å få gjøre det stort på iPhone og iPad.

Apple er nemlig restriktive hva angår tredjepartsprogramvare på iOS-plattformen, og tillater ikke at den underliggende WebKit-teknologien i Safari erstattes med andre nettlesere. Opera har tidligere omgått dette i Opera mini ved at deres sider sendes rendret som intelligente bilder fra serverene deres tilbake til iOS.

- Opera Mini er fantastisk, men det er ingen fullverdig nettleser som Chrome eller Safari. Det er for mange nettsteder den ikke fungerer med, skal Lars Boilesen ha sagt på det interne ansattmøtet, ifølge Pocket-lint.

Tilpasset mobil og brett

Svenske Macworld beskriver Opera Ice som en moderne nettleser som er fullt tilpasset dagens mobiltelefoner og nettbrett. Adressefelt, knapper og faner er derfor fjernet til fordel så mye ledig skjermplass som mulig. Styringen av nettleseren vil skje med sveip og andre fingerbevegelser.

Om alt går ifølge planene kommer Opera Ice til å dukke opp på App Store og Google Play i februar, skriver Pocket-lint. Antagelig vil det skje på Mobile World Congress som går av stabelen i Barcelona i slutten av måneden. Det er foreløpig uvisst om eller når en Windows Phone-versjon vil være klar.